Náročnosť: jednoduchá príprava

Čas prípravy: 40 minút

Čo budeme na 1 – 2 fľaše (500 ml) potrebovať?

  • asi 1 kg bobuľového ovocia (napr. černice, ríbezle, maliny, čučoriedky, jahody)
  • 400 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1 balíček Kyseliny citrónovej Dr. Oetker
  • na špičku noža Pomôcku na konzervovanie Dr. Oetker (2x)

Ako budeme postupovať?

  1. Bobuľové ovocie preberieme, prípadne umyjeme a očistíme.
  2. Vo veľkom hrnci varíme bobuľové ovocie v 400 ml vody približne 5 minút domäkka.
  3. Jemné sitko vystelieme utierkou, napríklad ľanovou.
  4. Ovocnú zmes vylejeme na utierku, kvapkajúcu šťavu zachytíme a odmeriame z nej 750 ml.
  5. Ovocnú šťavu s cukrom, Kyselinou citrónovou a Pomôckou na konzervovanie vo veľkom hrnci premiešame, privedieme do varu a pri miešaní varíme aspoň 5 minút, dokiaľ sa cukor nerozpustí.
  6. Hrniec odstavíme z ohňa.
  7. Sirup ihneď plníme až po okraj do pripravených fliaš a zavrieme viečkami.
  8. Fľaše dáme asi na 20 minút na ležato.
  9. Sirup pred použitím silno pretrepeme.

TIP 1: Pri plnení do fliaš sa v dôsledku napenenia môže v hornej časti hrdla vytvoriť dutina. Na zachovanie trvanlivosti je dôležité uzatvoriť fľašu ihneď po jej naplnení horúcim obsahom. Ak sa v hrdle fľaše vytvorí dutina, fľašu znova neotvárajte, aby ste doplnili prázdne miesto.

TIP 2: Namiesto čerstvého ovocia môžete použiť 1 kg mrazenej zmesi bobuľového ovocia. Mrazené ovocie nechajte najprv rozmraziť.

TIP 3: Ovocný sirup je vhodný na miešanie s minerálnou vodou, sektom alebo bowle, ale tiež na ochutenie jedál s tvarohom či jogurtom.

Pridaj komentár