Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: približne 30 minút
Či budeme na 40 kúskov potrebovať?
Na cesto:
- 200 ml vody
- 120 ml mlieka
- 80 g cukru
- 480 g múky
- 40 g zmäknutého masla
- 1 vajce
- 1 balíček Droždia Dr. Oetker
- 1 KL Extraktu Borubon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
- štipku soli
Na krém:
- 600 ml mlieka
- 1 balíček Zlatého klasu Originál Dr. Oetker (40 g)
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker
- 1 PL cukru
Ešte potrebujeme:
- olej na vyprážanie
- koliesko na vykrajovanie
Ako budeme postupovať?
- V sklenenej mise zmiešame mlieko, vodu, cukor a zmes zahrejeme (najlepšie pomocou mikrovlnky).
- Zmes nesmie byť horúca.
- Do teplej zmesi pridáme droždie, premiešame a necháme cca 5 minút odstáť.
- Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme nakysnutú zmes s droždím a pomocou hákového nástavca cesto miešame robotom alebo mixérom.
- Do cesta postupne pridáme maslo, vajce, extrakt, soľ a necháme dôkladne vymiešať.
- Cesto bude lepkavé, ale nemalo by sa lepiť na silikón.
- Takto vytvorené cesto presunieme do čistej, olejom vymastenej misy a necháme 2 hodiny kysnúť.
- Po vykysnutí si cesto presunieme na múkou vysypaný povrch a pomocou rúk ho roztiahneme tak, aby bolo hrubé asi 1 cm.
- Cesto je veľmi jemné a preto ho nie je potrebné vaľkať.
- Následne si pomocou kruhovej vykrajovačky s priemerom 5 cm vykrojíme čo najviac krúžkov.
- Rozpálime si olej (170 °C) a postupne si krúžky cesta vypražíme do zlatista z oboch strán a necháme vychladnúť.
- Krém si pripravíme zo Zlatého klasu podľa návodu na obale, avšak so 600 ml mlieka.
- Po uvarení necháme Zlatý klas trochu vychladnúť, dáme ho do cukrárskeho vrecka s užšou špičkou a plníme.
- Takto naplnené beignets posypeme práškovým cukrom a servírujeme.