Celkový čas: 1 hodina 30 minút
Pečenie: 45-55 minút
Množstvo: 8-10 porcií (malé kúsky 12-16)
Náročnosť: *
Vianočná švajčiarska štrúdľa
5 bielok
5/8 ČL vínneho kameňa, (kyslý vínan draselný) – použiť môžete aj kypriaci prášok so sódou bikarbónou
¾ hrnčeka kryštálového cukru
štipka soli
5 žĺtok
1 ČL vanilkového extraktu
1 ½ lyžice silnej instantnej granulovanej kávy, rozpustenej v lyžici horúcej vody
2 lyžice masla, rozpusteného
¼ hrnčeka smotany
¾ hrnčeka múky
1 lyžica kakaa (na dekoráciu)
Ingrediencie na plnku:
¾ hrnčeka smotany
2 lyžice práškového cukru
¼ ČL vanilkového extraktu
Postup:
Plnka:
1. V miske vymiešame všetky ingrediencie potrebné na plnku (ručne alebo mixérom), kým nedostaneme tuhú konzistenciu. Plnku prikryjeme a uložíme do chladničky.
2. Rúru predhrejeme na 180°C. Na pekáč rozostrieme papier na pečenie nakreslíme dekoračné vzory podľa šablóny alebo podľa vlastnej fantázie. Papier by mal byť dostatočne veľký, aby nám umožnil bezproblémové odstraňovanie upečenej štrúdle – minimálne 5cm na každej strane.
3. Plniace vrecúško obopneme okolo hrnčeka alebo pohára po celom obvode, aby nám to uľahčilo plnenie.
4. Bielka vyšľaháme so vínnym kameňom a štipkou soli, tak aby nám vznikol sneh. Pomaly pridáme polovičné množstvo cukru a šľaháme ďalej, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne nám hustá hmota.
5. V druhej miske vyšľaháme žĺtka so zostávajúcim množstvom cukru do penista (mali by dostať svetložltú farbu). Potom, pridáme vanilkový extrakt, rozpustenú kávu, roztopené maslo a smotanu. Všetko spolu premiešame a pridáme múku, ktorú pomaly primiešavame do cestovej zmesi.
6. V malej miske zmiešame 3 lyžice cestovej zmesi, so 6 lyžicami bielkového snehu a 1 lyžicou kakaového prášku. Jemne všetko spolu zmiešame a naplníme do vopred pripraveného plniaceho vrecúška.
7. Na vzorovaný papier na pečenie položíme druhý, ktorý ozdobíme podľa šablóny kakaovou zmesou. Takto pripravený dekoratívny papier vložíme s pekáčom na cca 5 minút do predhriatej rúry.
8. Kým sa nám pečú ozdoby na koláč, jemne zmiešame žĺtkovú i bielkovú zmes, tak aby nám bielka príliš nespľasli.
9. Keď sú dekorácie na koláč hotové, rovnomerne vylejeme na ozdobený papier cesto a pri 180°C pečieme cca10 minút. (O tom, či cesto je hotové sa môžeme presvedčiť skúškou s dreveným špáradlom – ak nám ostane po zapichnutí kúsok cesta na špáradle, cesto sa ešte potrebuje chvíľu dopiecť.) Hotový korpus vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
10. Kým je koláč ešte teplý, zrolujeme ho spolu s papierom na pečenie z jednej strany na druhú – tým predídeme rozmrveniu či popretrhávaniu korpusu. Koláč opäť vyrolujeme a necháme úplne vychladnúť.
11. Na pripravený korpus opatrne rozotrieme hotovú plnku a koláč pomaly zrolujeme, ale tentokrát bez papiera na pečenie. Koláč prikryjeme fóliou a uložíme na hodinu do chladničky pred samotným servírovaním.
TIP: Ešte väčší vianočný nádych koláča: Do cesta primiešame mletú škoricu, zázvor a vlašské orechy, posekané nadrobno. Na plnku poukladáme marhuľový kompót – marhule musia byť pokrájané na malé kúsky.
[Denisa Košarišťanová/utry.it/womanandhome.com]