Laktózová intolerancia je v súčasnosti bežným javov. Pre mnohých z nás, ktorí milujú sviežu chuť ovocných jogurtov, je to však veľké obmedzenie. Čo je ale príčinou laktózovej intolerancie? Laktózová intolerancia predstavuje schopnosť alebo zníženú schopnosť tráviť mliečny cukor. Jej dôsledkom je nedostatok enzýmu nazývaného laktáza, štiepiaceho laktózu na dva jednoduché cukry.

Hnačky, kŕče, nadúvanie, plynatosť alebo zvracanie sú najčastejšími prejavmi laktózovej intolerancie. Pretože je každý ľudský organizmus iný, má niekto problém iba s mliekom, ale ostatné mliečne výrobky strávi pomerne dobre. Na opačnej strane sú ľudia, ktorí nemôžu konzumovať takmer žiadne produkty z mlieka, aby tak neriskovali prejavy spomínaných symptómov. Čo tak ale siahnuť po prvotriednych bezlaktózových jogurtoch?

Do pozornosti dávame českú mliekareň Hollandia, ktorá vyrába lepšie stráviteľné bezlaktózové jogurty bez umelých aróm, farbív či konzervantov, ktoré okrem kvalitného mlieka z preverených fariem obsahujú i prospešné BiFi baktérie. Jahoda, čučoriedka či obľúbený biely jogurt bez laktózy sú tri varianty, ktoré nájdete v chladiacich boxoch stále rastúceho počtu predajní.

Skutočnosť, že mliečne výrobky by mali byť jedným z pilierov našej stravy, bolo hlavným dôvodom, prečo sa v mliekarni Hollandia rozhodli vyrábať bezlaktózové jogurty. Vďaka tomu si ich môžu dopriať aj ľudia s laktózovou intoleranciou.

Ako sa to ale špecialistom z Hollandie podarilo? Obsah mliečneho cukru (laktózy) upravili pomocou špeciálne vyvinutého enzýmu, ktorý dokáže behom procesu fermentácie rozložiť zle stráviteľnú laktózu na ľahko stráviteľnú glukózu a galaktózu.

A aký je výsledok? Pokiaľ by ste vyskúšali dva jogurty, kedy jeden z nich bude bez laktózy a druhý s ňou, nedokážete určiť, ktorý je ktorý!

Pridaj komentár