Celkový čas: 1 hodina
Príprava: 30 minút
Pečenie: cca 30 minút
Množstvo: záleží od veľkosti nakrájaných kúskov (1 plech)
Náročnosť:*
Maďarský Jókai szelet
Cesto:
300 g hladkej múky
200 g masla, izbovej teploty
100 g práškového cukru
1 ČL vanilkového extraktu / 20 g vanilkového cukru
1 veľké vajíčko
Plnka1:
domáci malinový džem (tip: použiť môžete i iné kyslé džemy ako brusnicový, ríbezľový, višňovýči černicový)
Poleva:
2 žĺtka
60 g práškového cukru
20 g vanilkového cukru
1 ČL citrónovej kôry
Servírovanie:
100g sušených hrozienok (tip: hrozienka môžete kombinovať z rôznych odrôd alebo úplne zameniť za brusnice)
100 g vlašských orechov alebo mandlí, posekaných
Postup:
1. Cesto si rozdelíme na tri rovnaké časti, ktoré rozvaľkáme a upečieme pri 180° C dozlata.
2. Hotové pláty cesta potrieme džemom, kým je cesto ešte vlažné a začneme s vrstvením ostatných plátov cesta.
3. Hotový koláč polejeme polevou, ozdobíme sušenými hrozienkami, orechami a opäť vložíme do rúry, na pár minút, kým nám plnka nestuhne.
[Denisa Košarišťanová]