Celkový čas: 1 hodina 5 minút

Príprava: 15 minút

Pečenie: 45 – 50 minút

Množstvo: 8 – 10 porcií

Náročnosť: *

Zdravý grécky jogurtovo-citrónový koláč s makom

mmagazin1

Ingrediencie:                          

1½ hrnčeka bielej celozrnnej múky

2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

¼ ČL soli

¾ hrnčeka cukru

jemne nastrúhanú kôru z jedného citróna, chemicky neošetreného

½ hrnčeka obyčajného nízkotučného gréckeho jogurtu (2%)

¼ hrnčeka mlieka

¼ hrnčeka extra panenského olivového oleja

½ ČL vanilkového extraktu

2 veľké vaječné bielky

1 veľké vajce

1 PL maku

Citrónová poleva:

1½ hrnčeka práškového cukru

2 PL citrónovej šťavy

2 PL mlieka

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebík namažeme olejom.

2. V stredne veľkej miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.

3. V inej stredne veľkej mise zmiešame cukor a citrónovú kôru. Pridáme grécky jogurt, mlieko, olivový olej, vanilku, vajcia a vaječné bielky, mak a poriadne metličkou miešame pokým nám nevznikne jednoliata zmes (ďalej už len „mokrá zmes“).

4. Zmes múky, kypriaceho prášku a soli pomaly vsypeme do mokrej zmesi a miešame dokým sa obe nespoja.

5. Cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre 45-50 minút. Po upečení necháme koláč 10 minút vychladnúť a vyklopíme ho z formy.

6. Nakoniec si pripravíme citrónovú polevu. V malej miske vyšľaháme práškový cukor s citrónovou šťavou a mliekom. Takto pripravenú polevu aplikujeme na povrch aspoň čiastočne vychladnutého koláča.

[Lenka/yummly.com]

Pridaj komentár