Celkový čas: 1 hodina 5 minút
Príprava: 15 minút
Pečenie: 45 – 50 minút
Množstvo: 8 – 10 porcií
Náročnosť: *
Zdravý grécky jogurtovo-citrónový koláč s makom
Ingrediencie:
1½ hrnčeka bielej celozrnnej múky
2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
¼ ČL soli
¾ hrnčeka cukru
jemne nastrúhanú kôru z jedného citróna, chemicky neošetreného
½ hrnčeka obyčajného nízkotučného gréckeho jogurtu (2%)
¼ hrnčeka mlieka
¼ hrnčeka extra panenského olivového oleja
½ ČL vanilkového extraktu
2 veľké vaječné bielky
1 veľké vajce
1 PL maku
Citrónová poleva:
1½ hrnčeka práškového cukru
2 PL citrónovej šťavy
2 PL mlieka
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebík namažeme olejom.
2. V stredne veľkej miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
3. V inej stredne veľkej mise zmiešame cukor a citrónovú kôru. Pridáme grécky jogurt, mlieko, olivový olej, vanilku, vajcia a vaječné bielky, mak a poriadne metličkou miešame pokým nám nevznikne jednoliata zmes (ďalej už len „mokrá zmes“).
4. Zmes múky, kypriaceho prášku a soli pomaly vsypeme do mokrej zmesi a miešame dokým sa obe nespoja.
5. Cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre 45-50 minút. Po upečení necháme koláč 10 minút vychladnúť a vyklopíme ho z formy.
6. Nakoniec si pripravíme citrónovú polevu. V malej miske vyšľaháme práškový cukor s citrónovou šťavou a mliekom. Takto pripravenú polevu aplikujeme na povrch aspoň čiastočne vychladnutého koláča.
[Lenka/yummly.com]