Zdravé americké burgre – Vegánske burgre s avokádom

293
Zdravé americké burgre - Vegánske burgre s avokádom 1

Celkový čas: 30 minút

Príprava: 10 minút

Pečenie: 20 minút
Množstvo: 6-8 placiek

Náročnosť: **

 

 

 

Zdravé americké burgre – Vegánske burgre s avokádom

mmagazin

Ingrediencie:

1 stredne veľký sladký zemiak, upečený v šupke, neskôr ošúpaný

500g uvarených bielych fazuliek

½ hrnčeka bielej cibuľky, pokrájaná na plátky

2-3 PL tahini

¾ ČL jablčného octu

1 ČL mletého cesnaku

½ – 1 ČL mletého čili korenia

½ ČL soli

¼ ČL čierneho korenia

1/3 hrnčeka droždia alebo celozrnnej/špaldovej/ovsenej múky

½ – 1 hrnček najemno nakrájanej listovej zeleniny (kel, špenát, petržlenová vňať…)

PL panenského kokosového oleja na rýchle osmaženie

strúhanka na obaľovanie (tip: použiť môžete typické „bread crumbs“ drobky, ktoré sú väčšie)

burgrové obloženie: avokádo, paradajka, vegánska majonéza, burgrové žemle, listová zelenina, naklíčené semienka

Postup:

1. Upečieme sladký zemiak v predhriatej rúre na 200°C, cca 40-60 minút alebo, kým zemiak dostatočne nezmäkne.

2. Zemiak s fazuľkami popučíme vidličkou a poriadne premiešame vo veľkej miske. Pridáme pokrájanú cibuľku, ktorú primiešame do kašovitej zmesi. Naostatok pridáme zvyšné ingrediencie do burgru a všetko poriadne premiešame na hustú a hlavne zdravú vegánsku masu. (tip: ak si chceme uľahčiť prácu, fazuľky na začiatku zalejeme horúcou vodou, čím zmäknú).

3. Rúru predhrejeme na 200°C.

4. Na panvici si rozohrejeme kokosový olej.

5. Z burgrovej zmesi si vyformujeme dostatočne veľké placky, ktoré obalíme v chlebovej strúhanke a osmažíme na rozohriatej panvici. Každú stranu opečieme cca 1-3 minúty, kým nám pekne nezhnedne. (tip: uloženie burgrovej zmesi na pol hodinu nám uľahčí formovanie, ale predĺži pečenie burgrov).

6. Narýchlo osmažené burgery uložíme na papier na pečenie a necháme dopiecť v rúre dosucha, cca 10-15 minút.

7. Na burgrové žemle navrstvíme všetky pripravené suroviny, vegánske placky, dochutíme vegánskou majonézou/bielym jogurtom alebo štipľavou horčicou a podávame teplé.

[Denisa Košarišťanová/kblog.lunchboxbunch.com]

Pridaj komentár