Celkový čas: 30 minút
Príprava: 10 minút
Pečenie: 20 minút
Množstvo: 6-8 placiek
Náročnosť: **
Zdravé americké burgre – Vegánske burgre s avokádom
Ingrediencie:
1 stredne veľký sladký zemiak, upečený v šupke, neskôr ošúpaný
500g uvarených bielych fazuliek
½ hrnčeka bielej cibuľky, pokrájaná na plátky
2-3 PL tahini
¾ ČL jablčného octu
1 ČL mletého cesnaku
½ – 1 ČL mletého čili korenia
½ ČL soli
¼ ČL čierneho korenia
1/3 hrnčeka droždia alebo celozrnnej/špaldovej/ovsenej múky
½ – 1 hrnček najemno nakrájanej listovej zeleniny (kel, špenát, petržlenová vňať…)
PL panenského kokosového oleja na rýchle osmaženie
strúhanka na obaľovanie (tip: použiť môžete typické „bread crumbs“ drobky, ktoré sú väčšie)
burgrové obloženie: avokádo, paradajka, vegánska majonéza, burgrové žemle, listová zelenina, naklíčené semienka
Postup:
1. Upečieme sladký zemiak v predhriatej rúre na 200°C, cca 40-60 minút alebo, kým zemiak dostatočne nezmäkne.
2. Zemiak s fazuľkami popučíme vidličkou a poriadne premiešame vo veľkej miske. Pridáme pokrájanú cibuľku, ktorú primiešame do kašovitej zmesi. Naostatok pridáme zvyšné ingrediencie do burgru a všetko poriadne premiešame na hustú a hlavne zdravú vegánsku masu. (tip: ak si chceme uľahčiť prácu, fazuľky na začiatku zalejeme horúcou vodou, čím zmäknú).
3. Rúru predhrejeme na 200°C.
4. Na panvici si rozohrejeme kokosový olej.
5. Z burgrovej zmesi si vyformujeme dostatočne veľké placky, ktoré obalíme v chlebovej strúhanke a osmažíme na rozohriatej panvici. Každú stranu opečieme cca 1-3 minúty, kým nám pekne nezhnedne. (tip: uloženie burgrovej zmesi na pol hodinu nám uľahčí formovanie, ale predĺži pečenie burgrov).
6. Narýchlo osmažené burgery uložíme na papier na pečenie a necháme dopiecť v rúre dosucha, cca 10-15 minút.
7. Na burgrové žemle navrstvíme všetky pripravené suroviny, vegánske placky, dochutíme vegánskou majonézou/bielym jogurtom alebo štipľavou horčicou a podávame teplé.
[Denisa Košarišťanová/kblog.lunchboxbunch.com]