Konjak (Amorphallus konjac) je rastlina, ktorá je pestovaná v Japonsku vo vyšších nadmorských výškach. Vyskytuje sa predovšetkým v lokalitách mimo civilizácie a nie je tak toxikovaná nebezpečnými látkami. Pre potravinársky priemysel sa využíva jej hľuza, obsahujúca látku vlákninu nazývanú glukomanán, ktorá významne znižuje pocit hladu a vďaka tomu má veľmi priaznivé účinky pri redukcii hmotnosti.

Konzumácia konjaku nie je nič nové. Japonci ho bežne využívajú pri výrobe rezancov, sušienok a ďalších pokrmov. Existujú tiež celé kuchárky, ktoré sa venujú kulinárstvu s touto plodinou.

Zdrojom veľmi cenenej vlákniny z konjaku je mohutná hľuza s priemerom až 25 cm. Kalorická hodnota získanej vlákniny, tzv. glukomanánu, je pre organizmus prakticky nulová. U vlákniny je bežné, že vstrebáva vodu, ale glukomanán má tieto účinky extrémne silné. Vďaka zväčšeniu svojho objemu tak vyvoláva zreteľný pocit sýtosti v žalúdku.

Rôsolovitá hmota vytvorená z tejto vlákniny je schopná obaliť čiastočky potravy, čím tráviace enzýmy pôsobia pomalšie a tým sa znižuje množstvo vstrebaných sacharidov. Glukomanán na seba viaže aj tuky či oleje a prirodzenou cestou ich vynáša z tráviaceho traktu. Ak vás zázračné účinky konjaku oslovili, ochutnajte ho vo vašom najbližšom pokrme.

Pridaj komentár