Vitajte na neobyčajnej ceste po Európe, počas ktorej môžete ochutnať tie najjedinečnejšie kuchyne a ich nezameniteľné chute. S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom, vás pozývame ochutnávať tradičné pokrmy z rôznych kútov starého kontinentu.

Tradičné jedlá z kvalitných európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte, si bez pochýb zamilujete. Prvou z desiatich zastávok je dnes Česká republika a dokonale pripravený Pstruh po mlynársky s pohánkovým rizotom. Čo budeme na 4 porcie potrebovať?

Pstruh:

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 1 citrón
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 50 g roztopeného masla na vyprážanie
  • 100 g masla
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

Pohánkové rizoto:

  • 250 g pohánky
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 5 šampiónov
  • korenie
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica oleja

Ako budeme postupovať?

  1. Vypitvané pstruhy poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme
  2. Pokvapkáme ich zvonku aj zvnútra citrónom, jemne osolíme a obalíme v hladkej múke
  3. Na panvici zohrejeme roztopené maslo a ryby na ňom z každej strany asi 5 minút opekáme
  4. Po opečení zlejeme použitý tuk z panvice a dáme na panvicu jednu lyžicu čerstvého masla
  5. Pstruhy na maslo položíme, obrátime a prenesieme na tanier
  6. Na panvicu s maslom nasypeme umytú, vysušenú a jemne nasekanú petržlenovú vňať a len veľmi krátko speníme
  7. Maslo s petržlenovou vňaťou nalejeme na pstruha a položíme plátky citrónu
  8. Pohánku nasypeme do vriacej, mierne osolenej vody a varíme 10 minút
  9. Následne scedíme prebytočnú vodu
  10. Cibuľu nakrájame na slížiky a speníme na oleji
  11. Papriky nakrájame na kocky, šampiňóny na plátky, všetko prisypeme k cibuli a krátko opekáme
  12. Zmes trochu osolíme, okoreníme a dusíme pokiaľ mäso nezmäkne
  13. Pridáme pretlačený cesnak a zmes zmiešame s pohánkou

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov. Prajeme vám dobrú chuť!

Pridaj komentár