Užitočné rady pred prípravou receptu: Rezervujte si viac ako hodinu na roztopenie kakaového masla. Pre zachovanie raw statusu receptu, môžete rozpustiť kakaové maslo a kokosové maslo na sporáku v nádobe s dvojitým dnom (varenie pomocou vody v spodnej nádoby). Nakrájajte kakaové maslo na malé kúsky, aby ste urýchlili topenie.
Množstvo: 40 koláčikov
Vegánske nepečené „Snehové raw guličky“ obaľované kokosom
Biela čokoládová poleva:
1 šálka roztopeného raw kakaového masla
½ šálky roztopeného kokosového masla
3 lyžice javorového sirupu (sirup v izbovej teplote)
10 kvapiek esenciálneho potravinárskeho mätového oleja alebo ½ lyžičky mätového extraktu
Postup:
1. Roztopte kakaové maslo a kokosové maslo v sušičke pri 118 °C. Tento krok môže trvať približne hodinu.
2. Vmiešajte javorový sirup a esenciálny olej mäty piepornej alebo mätový extrakt.
3. Zmes umiestnite bokom, zatiaľ čo budete pripravovať koláčiky (guličky).
Koláčiky:
1 stredná repa (ošúpaná a nakrájaná na štvrtiny)
2 šálky mandlí
2 šálky sušeného a nesladeného kokosu
2 lyžice Chia semiačok
¼ šálky kakaového prášku
¼ až ½ šálky čistého javorového sirupu
15 kvapiek esenciálneho potravinárskeho mätového oleja alebo 1 a ½ lyžičky mätového extraktu
Postup:
1. Umiestnite mandle do kuchynského robota a mixujte do jemna, kým nevytvoríte mandľovú múku. Dávajte pozor, aby ste mandle nevymixovali príliš, pretože tak začnete prípravu mandľového masla! Vymixované mandle presuňte z mixéra do misy a umiestnite ju bokom.
2. Umiestnite sušený kokos do vysokorýchlostného mixéra alebo kuchynského robota. Mixujte, kým nevznikne jemný prášok. Pridajte mandľovú múku a zmiešajte.
3. Pridajte Chia semiačka a kakaový prášok. Zmiešajte.
4. Umiestnite kúsky repy do kuchynského robota a vymixujte do jemna.
5. Pridajte repu, javorový sirup a mätu do pripravenej suchej zmesi. Zmiešajte.
6. Zmes tvarujte do guličiek s priemerom cca 2,5 cm. Guličky rolujte, kým nevznikne kompaktné cesto.
7. Umiestnite guličky do mrazničky na 15 minút.
8. Kým sú guličky v mrazničke, môžete dať zmes kakaového masla do chladničky na max. 10 minút, kým sa začne zahusťovať. Zmes pozorne sledujte a častejšie vyšľahajte. Ak zmes príliš vychladne, môžete ju pre zmäkčenie umiestniť do sušičky.
Konečná príprava koláčikov:
1 a ½ šálky sušených, nesladených kokosových vločiek
zmes kakaového masla
pripravené koláčiky – guličky
Postup:
1. Vložte špáradlo do guličky. Ponorte do zmesi kakaového masla 2 – 3 krát, aby ste dosiahli požadovanú hrúbku povlaku.
2. Posypte kokosom.
3. Pomocou vidličky stiahnite guličku zo špáradla.