Príprava: 2 hodiny
Sušenie: 12 hodín
Skladovanie: 3 týždne
Množstvo: 4 – 5 tuctov krekrov a 1 – 2 poháre nátierky
Vegánska syrová raw nátierka s pažítkou a vegetariánskymi krekrami
Vegánska syrová raw nátierka s pažítkou:
2 šálky kešu orieškov (cez noc namočené, opláchnuté a vysušené)
¼ až ½ šálky vody
3 lyžice citrónovej šťavy
1 malý strúčik cesnaku
1 lyžička surového jablčného octu
½ lyžičky himalájskej soli
5 lyžíc nasekanej pažítky
Postup:
1. Umiestnite všetky ingrediencie okrem pažítky do vysokorýchlostného mixéra a mixujte do hladka.
Vegetariánske krekry:
2 šálky mandlí (cez noc namočené, opláchnuté a vysušené)
1 šálka nahrubo nasekanej brokolice
3 nahrubo nasekané mrkvy
1 jemne nasekaná cibuľa
½ šálky svetlého ľanového semena
1 šálka vody
¼ šálky kokosovej aminokyseliny, svetlé tamari alebo sójová omáčka (podľa vašej voľby)
½ lyžičky himalájskej soli
½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup:
1. Mixujte mandle, brokolicu a mrkvu v kuchynskom robote, až kým dostanete hrubú textúru tak, aby ste stále videli kúsky mandlí, mrkvy a brokolice.
2. Zmes odoberte do misy. Prisypte cibuľu a ľanové semeno.
3. V samostatnej miske zmiešajte vodu a kokosovú aminokyselinu. Vmiešajte do vegetariánskej zmesi a nechajte odležať 10 minút pred vyvaľkaním.
4. Vyvaľkajte na hrúbku 1/8 palca a tvarujte na krekry. Vysušte pri teplote 145 °C po dobu 1 hodiny. Znížte teplotu na 115 °C a sušte po dobu 8 – 12 hodín. Približne v polovičke doby krekry otočte.
5. Skladujte v hermeticky uzavretých obaloch po dobu 2 – 3 týždňov.
Poznámka: Krekry môžete piecť na 200 °C po dobu 45 minút. Krekry obráťte a pečte do sucha. Pri príprave týmto spôsobom už nepovažujeme recept za raw.