Mak je v našej ľudovej slovesnosti symbolom bohatstva a hojnosti. Jeho bohatstvo spočíva aj v jeho nutričnom zložení, keďže je bohatým zdrojom predovšetkým bielkovín, vláknin a tukov. Je významným zdrojom vitamínu E, železa, horčíka a na vápnik je bohatý viac ako mlieko či mliečne výrobky. V neposlednom rade je to skvelá pochúťka, najmä v dezertoch a sladkých pochúťkach. Jednu z nich, ktorá sa skvele hodí pre víkendovú návštevu, či za chutným nedeľným obedom, vám prinášame v podobe makového koláča s jablkami, za ktorého jednoduchou prípravou stojí delikátny výsledok.
Už ste ochutnali makový koláč s jablkami?
Čo všetko budeme potrebovať:
1 hrnček špaldovej hladkej múky
2 hrnčeky mletého maku
1 kypriaci prášok
3 vajíčka
2 pl trstinového cukru
2 pl kokosového cukru
100 ml kokosového oleja
100 ml mlieka
2 veľké jablká
Aký je postup prípravy makového koláča s jablkami?
1. Z bielkov si vyšľaháme sneh. Žĺtka si vymiešame s trstinovým a kokosovým cukrom.
2. Nastrúhame si jablká. Do misky pridáme múku, mak, kypriaci prášok, nastrúhané jablká, mlieko, olej a vymiešané žĺtka s cukrom.
3. Všetky ingrediencie poriadne premiešame a už len postupne a jemne vmiešame vyšľahané bielka.
4. Pečieme pri teplote 180° po dobu cca 20 minút.
5. Po vychladnutí potrieme koláč obľúbeným džemom – ja som zvolila čerešňový.
Dobrú chuť by Simi!