Už cítite tú vôňu z príprav sviatočných jedál? Existuje široká ponuka rôznych tradičných i netradičných jedál, ktoré sa objavia na sviatočných stoloch v rodinách po celom Slovensku. Pre čo najlepšiu chuť odporúčame používať suroviny od lokálnych dodávateľov a farmárov. Kysnuté pokrmy majú v slovenskej kuchyni bohatú históriu a tej sa budeme držať aj pri príprave tradičných podpecníkov.

Čo všetko budeme na prípravu tradičnej slovenskej chuti potrebovať?

100 g Našej Slovenskej Strážovskej salámy

350 g polohrubej múky

2 – 3 malé zemiaky

150 ml mlieka

20 ml oleja

1 sáčok sušeného droždia

1 vajíčko

250 ml kyslej smotany

125 g bryndze

červenú cibuľu

1 mladú cibuľku

soľ

Ako budeme postupovať?

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka.
  2. Ošúpeme ich a roztlačíme.
  3. V miske si zmiešame múku, droždie, soľ, zemiaky, mlieko, vajíčko a olej, z ktorých vypracujeme cesto.
  4. Cesto necháme cca hodinu kysnúť.
  5. Vymastíme si olejom plech a roztlačíme do neho cesto.
  6. Vrch potrieme v hrubšej vrstve zmesou bryndze a smotany.
  7. Na vrch nasypeme nakrájanú salámu, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút.
  8. Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou mladou cibuľkou.

Pridaj komentár