Sezónne a predovšetkým čerstvé ovocie a zelenina, sú z roka na rok žiadanejšie. A nie je sa čo čudovať! Lahôdková cibuľka, reďkovka, špenát či ďalšie klenoty, ktoré možno v našich geografických šírkach bežne dopestovať, zaručujú ľudskému organizmu ďaleko vyšší obsah vitamínov a minerálov, ako ich exotickí „konkurenti“ z dovozu.

Aj keď špenát väčšina ľudí vníma ako zásobáreň železa, ide o čiastočný mýtus, pretože neobsahuje toľko železa, ako sa dlhé roky tradovalo. Naopak, má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha pri problémoch s anémiou, vysokým krvným tlakom alebo zápchou. Bohato zastúpený je v ňom vitamín E, ktorý chráni organizmus pred karcinogénnymi chorobami. K zvýšeniu imunity prispieva vďaka vitamínu C, ktorý má dôležitú funkciu pri stavbe a správnom fungovaní kostí. Špenát je tiež skvelý proti únave a odporúča sa aj v boji s vysokým cholesterolom.

Podobne sú na tom zložením aj reďkovky. Ich konzumácia sa odporúča predovšetkým vďaka glukofinolátu, ktorý má pozitívne antimikrobiálne účinky a preukázateľne znižuje riziko nádorových ochorení. Reďkovky sú navyše bohatým zdrojom vitamínov C, B1, B2 a B6. Zároveň sú vhodné pre astmatikov a fajčiarov, nakoľko upokojujú odkašliavanie.

Jarná cibuľka je nielen skvelou pochutinou, ale svojim zložením i bohatým zdrojom živín. V podstate ide o klasickú cibuľu, ktorá sa nenecháva dozrieť a preto sa každoročne žne už v jarných mesiacoch. Má jemnú nasladlú chuť a nepôsobí tak ostro. Je ideálnym variantom pre ľudí s žalúdočnými alebo tráviacimi problémami a v boji proti nachladnutiu je rovnako účinná ako klasická cibuľa.

Aj keď špargľa nepatrí medzi našich typických zástupcov zeleniny, za poslednú dobu si v našich kuchyniach našla svoje miesto. Svojim zložením je bohatá na železo, zinok, vápnik, horčík či draslík a tiež na vitamín C, A, E aj B. A ako zistíme, že je špargľa čerstvá? Pri jej stlačení by sa na konci mala objaviť šťava.
Ako tip na záver vám prinášame jednoduchý reďkovkový šalát so špenátom. K obom surovinám stačí pridať len pohár ančovičiek, sušené paradajky, opečený kváskový chlieb a zdravé ľahké jedlo máme na stole za pár minút. Všetko môžeme posypať hŕstkou jarnej cibuľky.