Čas Veľkej noci už nadišiel a preto vám prinášame recept na tradičnú veľkonočnú maškrtu, ktorou by ste mohli váš sviatočný stôl oživiť.

Čo budeme na prípravu Medových veľkonočných judášov potrebovať?
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
100 g lúčneho medu Medokomerc
1 balíček vanilkového cukru
30 g droždia
1 žĺtok
250 ml mlieka
štipku soli
120 g rozpusteného masla
2 lyžice rumu
nastrúhanú citrónovú kôru
hrsť hrozienok (najlepšie predom namočené v rume)
bielok na potrenie

Ako budeme postupovať?
- Hladkú a polohrubú múku zmiešame so soľou a citrónovou kôrou v miske.
- Uprostred spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a prisypeme vanilkový cukor.
- Prilejeme polovicu mlieka a premiešame tak, že vytvoríme riedku kašu.
- Misku zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.
- Potom pridáme zbytok mlieka, ktoré nám ostalo.
- Zmiešame ho s lúčnym medom, rumom, žĺtkom, hrozienkami a všetko spolu dobre premiešame.
- Následne pridáme rozpustené maslo a za pomoci varešky vypracujeme hladké nelepivé cesto.
- Čím viac cesto hnetieme, tým bude aj lepšie.
- Misku potom opäť prikryjeme utierkou a cesto necháme na teplom mieste vykysnúť približne 40 minút.
- Po vykysnutí cesto ešte raz premiešame, rozdelíme na menšie diely a vyváľame valčeky (hrubé ako malíček), z ktorých tvoríme rôzne tvary podľa vašej fantázie: špirály, slimákov, praclíky či uzlíky.
- Tie potom vyskladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech a necháme ich ešte 10 minút odpočívať.
- Ešte pred vložením do predhriatej trúby na 180 stupňov ich potrieme našľahaným bielkom a pečieme do zlatista podľa ich veľkosti približne 15 – 20 minút.
- Bielok môžeme ešte posypať škoricovým alebo vanilkovým cukrom.
- Ak máte radi sladšie múčniky, nemusíte judáše potierať bielkom, ale pečte ich bez potretia doružova a ihneď po vybratí z trúby ich potrite lúčnym medom Medokomerc.