Čas Veľkej noci už nadišiel a preto vám prinášame recept na tradičnú veľkonočnú maškrtu, ktorou by ste mohli váš sviatočný stôl oživiť.

Čo budeme na prípravu Medových veľkonočných judášov potrebovať?

250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

100 g lúčneho medu Medokomerc

1 balíček vanilkového cukru

30 g droždia

1 žĺtok

250 ml mlieka

štipku soli

120 g rozpusteného masla

2 lyžice rumu

nastrúhanú citrónovú kôru

hrsť hrozienok (najlepšie predom namočené v rume)

bielok na potrenie

Ako budeme postupovať?

  1. Hladkú a polohrubú múku zmiešame so soľou a citrónovou kôrou v miske.
  2. Uprostred spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a prisypeme vanilkový cukor.
  3. Prilejeme polovicu mlieka a premiešame tak, že vytvoríme riedku kašu.
  4. Misku zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.
  5. Potom pridáme zbytok mlieka, ktoré nám ostalo.
  6. Zmiešame ho s lúčnym medom, rumom, žĺtkom, hrozienkami a všetko spolu dobre premiešame.
  7. Následne pridáme rozpustené maslo a za pomoci varešky vypracujeme hladké nelepivé cesto.
  8. Čím viac cesto hnetieme, tým bude aj lepšie.
  9. Misku potom opäť prikryjeme utierkou a cesto necháme na teplom mieste vykysnúť približne 40 minút.
  10. Po vykysnutí cesto ešte raz premiešame, rozdelíme na menšie diely a vyváľame valčeky (hrubé ako malíček), z ktorých tvoríme rôzne tvary podľa vašej fantázie: špirály, slimákov, praclíky či uzlíky.
  11. Tie potom vyskladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech a necháme ich ešte 10 minút odpočívať.
  12. Ešte pred vložením do predhriatej trúby na 180 stupňov ich potrieme našľahaným bielkom a pečieme do zlatista podľa ich veľkosti približne 15 – 20 minút.
  13. Bielok môžeme ešte posypať škoricovým alebo vanilkovým cukrom.
  14. Ak máte radi sladšie múčniky, nemusíte judáše potierať bielkom, ale pečte ich bez potretia doružova a ihneď po vybratí z trúby ich potrite lúčnym medom Medokomerc.

Pridaj komentár