Tarte aux fruits français

94
Tarte aux fruits français 2

Celkový čas: 100 min

Príprava: 45 min + 30 min

Pečenie: 25 min

Množstvo: 8 porcií

Náročnosť:**

Fruity – Yummy – Creamy

cakes-tartlets-fruit-berries-kiwi-grapes-currants-cakes-desserts-sweets-and-pastriesIngrediencie:

Cesto:

250g hladkej múky (plus na vysypanie formičiek)

štipka soli

100g masla nakrájaného na kúsky

tuk na vymastenie formičiek

85g kryštálového cukru

1 vajíčko

2 žĺtka, jemne vyšľahané

Plnka ala Crème pâtissière:
4 žĺtka

90g kryštálového cukru

50g hladkej múky

350ml mlieka

1 vanilkový struk, rozrezaný po dĺžke a očistený od jadierok

Dekorácia:

400g ovocia podľa vlastnej fantázie (čučoriedky, jahody, maliny, černice, ríbezle, marakuja…)

tip: na vrch ovocia môžete použiť aj želatínu – 6 lyžíc

Postup:

1. Najprv si pripravíme sladké cesto. V stredne veľkej miske zmiešame všetky potrebné ingrediencie. Najprv pracujeme s varechou a na dokonalé prejdenie všetkých prísad cesto ešte vypracujeme ručne dokým nebude držať pekne pokope. Pripravené cesto v polotuhej konzistencii prikryjeme priesvitnou fóliou a necháme odstáť na jednu hodinu.

2. Na vytvorenie plnky, vyšľaháme v druhej miske žĺtka a cukor, kým nedostanú bledožltú farbu a krémovú konzistenciu (cca2 minúty). Do vyšľahaných žĺtkov pridáme múku a opäť šľaháme.

3. V hrnci necháme zovrieť mlieko s vanilkovými jadierkami, ktoré následne vlejeme do vopred pripravenej krémovej zmesi na plnku. Všetko spolu vyšľaháme a vlejeme na panvicu či do hrnca, kde plnku privedieme do varu za stáleho miešania. Znížime teplotu a 3 minúty varíme, kým nám nevznikne tuhý krém pripomínajúci puding. Pripravenú plnku vlejeme do misky a prikryjeme papierom na pečenie, aby sa na vrchu nevytvoril povlak a necháme vychladnúť.

4. Vymastíme si 8 formičiek na koláčiky (tip: použiť môžete aj veľkú keramickú formu na koláče). Cesto rozdelíme na 8 častí a vyvaľkáme na pomúčenej ploche na 12-centimetrové kolieska, ktoré vložíme do vymastených formičiek. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a vyformujeme do požadovaného tvaru fazuľkami. Takto pripravené koláčiky na pečenie ešte necháme odstáť 30 minút.

5. Predhrejeme si rúru na 200°C a koláčiky pečieme cca 10 minút dozlatista. (Ak ste sa rozhodli pre veľkú formu, potom pečieme 25 minút.) Necháme vychladnúť a odstránime formičky.

6. Koláčiky naplníme vanilkovým krémom a ozdobíme ovocím podľa vlastnej fantázie. Môžete použiť aj citrónovú kôru ako dekoráciu.

(Ak ste sa rozhodli použiť aj želatínu, postupujte podľa inštrukcií na obale a následne polejte vrch ovocia.)

[Denisa Košarišťanová/redonline.co.uk/crustabakes.wordpress.com]

 

Pridaj komentár