Celkový čas: 100 min
Príprava: 45 min + 30 min
Pečenie: 25 min
Množstvo: 8 porcií
Náročnosť:**
Fruity – Yummy – Creamy
Cesto:
250g hladkej múky (plus na vysypanie formičiek)
štipka soli
100g masla nakrájaného na kúsky
tuk na vymastenie formičiek
85g kryštálového cukru
1 vajíčko
2 žĺtka, jemne vyšľahané
Plnka ala Crème pâtissière:
4 žĺtka
90g kryštálového cukru
50g hladkej múky
350ml mlieka
1 vanilkový struk, rozrezaný po dĺžke a očistený od jadierok
Dekorácia:
400g ovocia podľa vlastnej fantázie (čučoriedky, jahody, maliny, černice, ríbezle, marakuja…)
tip: na vrch ovocia môžete použiť aj želatínu – 6 lyžíc
Postup:
1. Najprv si pripravíme sladké cesto. V stredne veľkej miske zmiešame všetky potrebné ingrediencie. Najprv pracujeme s varechou a na dokonalé prejdenie všetkých prísad cesto ešte vypracujeme ručne dokým nebude držať pekne pokope. Pripravené cesto v polotuhej konzistencii prikryjeme priesvitnou fóliou a necháme odstáť na jednu hodinu.
2. Na vytvorenie plnky, vyšľaháme v druhej miske žĺtka a cukor, kým nedostanú bledožltú farbu a krémovú konzistenciu (cca2 minúty). Do vyšľahaných žĺtkov pridáme múku a opäť šľaháme.
3. V hrnci necháme zovrieť mlieko s vanilkovými jadierkami, ktoré následne vlejeme do vopred pripravenej krémovej zmesi na plnku. Všetko spolu vyšľaháme a vlejeme na panvicu či do hrnca, kde plnku privedieme do varu za stáleho miešania. Znížime teplotu a 3 minúty varíme, kým nám nevznikne tuhý krém pripomínajúci puding. Pripravenú plnku vlejeme do misky a prikryjeme papierom na pečenie, aby sa na vrchu nevytvoril povlak a necháme vychladnúť.
4. Vymastíme si 8 formičiek na koláčiky (tip: použiť môžete aj veľkú keramickú formu na koláče). Cesto rozdelíme na 8 častí a vyvaľkáme na pomúčenej ploche na 12-centimetrové kolieska, ktoré vložíme do vymastených formičiek. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a vyformujeme do požadovaného tvaru fazuľkami. Takto pripravené koláčiky na pečenie ešte necháme odstáť 30 minút.
5. Predhrejeme si rúru na 200°C a koláčiky pečieme cca 10 minút dozlatista. (Ak ste sa rozhodli pre veľkú formu, potom pečieme 25 minút.) Necháme vychladnúť a odstránime formičky.
6. Koláčiky naplníme vanilkovým krémom a ozdobíme ovocím podľa vlastnej fantázie. Môžete použiť aj citrónovú kôru ako dekoráciu.
(Ak ste sa rozhodli použiť aj želatínu, postupujte podľa inštrukcií na obale a následne polejte vrch ovocia.)
[Denisa Košarišťanová/redonline.co.uk/crustabakes.wordpress.com]