Trpíte alergiou alebo intoleranciou na lepok? Nemôžete laktózu? Alebo sa tieto Vianoce chcete starať o svoju figúru trochu viac ako vlani? Ak áno, tak si dnešný recept určite uložte – zíde sa vám aj na sviatky. Potravinové alergie sú fenoménom dnešnej doby a čoraz viac ľudí sa stravuje bez lepku a laktózy. Ak do tejto skupiny patríte aj vy, pripravte si spolu s nami lahodnú bezlepkovú a bezláktózovú čokoládovú roláda plnenú lekárom.

Čo budeme na prípravu čokoládovej rolády potrebovať?
- 125 g horúcej čokolády v prášku bez obsahu laktózy (ideálne vegánskej)
- 8 ks vajec veľkosti M
- nastrúhanú kôru z 1 citróna
- šťavu z 1 citróna
- 30 g sladidla
- štipku himalájskej soli
- lekvár podľa vlastného výberu
- plech 32×32 cm

Ako budeme postupovať?
- Vajíčka rozbijeme, oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky so štipkou himalájskej soli vyšľaháme na tvrdú penu.
- Do žĺtkov pridáme sladidlo a miešame, kým nezískame bielu zmes. Pridáme nastrúhanú kôru citróna, následne aj jeho šťavu a nakoniec čokoládový prášok.
- K zmesi zo žĺtkov pridáme bielkovú penu (postupne, po menších porciách) a takto získané cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
- Pečieme 8 – 12 minút na 180 °C vo vopred vyhriatej rúre.
- Korpus vyberieme z plechu, stiahneme z neho papier na pečenie a hneď ho zrolujeme kuchynskou utierkou. Necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí cesto rozbalíme a natrieme lekvárom alebo inou plnkou podľa chuti. Opäť ho zrolujeme pomocou utierky a necháme stuhnúť na chladnom mieste.