Celkový čas: 1 hodina 40 minút
Príprava: 40 minút
Pečenie: 1 hodina
Množstvo: 8 porcií
Náročnosť: *
Sharlotka s jablunkami
Ingrediencie:
kokosový olej na vymastenie formy
6 veľkých jabĺk
3 veľké vajíčka
200g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
125g špaldovej múky
mletá škorica, na posypanie hotového koláča
práškový cukor, na posypanie hotového koláča
Postup:
1. Rúru si predhrejeme na 180°C. Spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme kokosovým olejom ako aj strany tortovej formy.
2. Jablká dôkladne umyjeme a ošúpeme. Potom jablká očistíme od jadra a pokrájame na malé kúsky. Polovičku jablka rozdelíme na 4 časti, ktoré rozkrájame na cca 0,5cm kúsky.
3. Vo veľkej miske si pripravíme cesto. Vajíčka rozdelíme. Žĺtka vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom. Postupne pridávame múku. Zatiaľ si pripravíme sneh z bielkov, ktorý potom opatrne vmiešame do tuhého cesta.
4. Jablká vsypeme do formy a zalejeme ich cestom, ktoré rovnomerne rozotrieme po povrchu, aby pokrylo všetky jablká. (Časti jabĺk môžu trčať von.)
5. Koláč pečieme v predhriatej rúre 1 hodinu. Hotový koláč necháme vychladnúť zhruba 10 minút a vyklopíme ho z formy.
6. Koláč servírujeme posypaný škoricou a práškovým cukrom. (tip: na podávanie je vhodný i biely jogurt, domáca šľahačka alebo vanilková zmrzlina)
[Denisa Košarišťanová/smittenkitchen.com]