Celkový čas: 40 min
Príprava: 15 min
Pečenie: 25 min
Množstvo: 12 porcií
Náročnosť: *
Simple and healthy dessert for every day
250g hladkej múky
200g cukru
1,5 polievkovej lyžice kypriaceho prášku
nastrúhaná kôra a šťava z 1 pomaranča
3 veľké vajíčka
125ml horúceho mlieka
4 polievkové lyžice rastlinného oleja (tip: kokosový bio olej)
práškový cukor na servírovanie (tip: práškový cukor zmiešajte pred použitím s vanilkovým cukrom)
Postup:
1. Predhrejeme si rúru na 180ºC. Omastíme si pekáč alebo tortovú formu, ktorú následne vysypeme hladkou múkou. (Toto množstvo nie je uvedené v ingredienciách).
2. Múku, cukor, kypriaci prášok, pomarančovú kôru a šťavu, vajcia, mlieko a olej spolu vyšľaháme ručným mixérom, kým nám nevznikne krásna cestová masa. (Šľaháme zhruba 3-4 minúty).
3. Takto pripravené cesto vlejeme do formy/ pekáča a pečieme okolo 25 minút. Koláč otestujeme špáradlom, ktorým prepichneme koláč presne uprostred. Ak špáradlo vytiahneme čisté, bez prichyteného cesta, koláč je hotový.
4. Koláč necháme vychladnúť na 30 minút. Podávame posypaný práškovým cukrom na vrchu a s čerstvo nakrájanými mesiačikmi pomaranča. Koláč môžeme dozdobiť lístkami čerstvej mäty. (tip: koláč je možné servírovať i s kopčekom pravej talianskej vanilkovej zmrzliny)
[Denisa Košarišťanová]