Celkový čas : 120 minút
Príprava: 2 dni
Množstvo: 6 porcií
Náročnosť: ****
Šalviovo-šošovicový bochník plnený brusnicovo-tekvicovou plnkou a divou ryžou
PRVÝ DEŇ
Postup:
1. Uvarte šošovicu. Ako uvariť šošovicu: šošovicu opláchnite. Umiestnite 1 a ½ šálky šošovice a 3 hrnčeky vody do hrnca. Priveďte vodu do varu, zakryte hrniec a znížte teplotu. Šošovicu varte do mäkka približne 15 – 20 minút.
2. Uvarte teff: Prineste 1 a ½ šálky vody do varu. Pridajte 1/3 šálky teffu. Hrniec zakryte a znížte teplotu. Varte za občasného miešania po dobu 15 – 20 minút, kým sa tekutina adsorbuje. Nechajte stranou vychladnúť.
Viete čo je to teff? Teff je úžasná, drobná a zdravá obilnina z Etiópie. Má mierne orechovú príchuť s bohatým zdrojom vápnika, bielkovín a vlákniny. Je bez lepku a prináša jedlu skvelú chuť a konzistenciu.
3. Uvarte divú ryžu: Opláchnite ryžu. Prineste 1 šálku ryže a 4 šálky vody (alebo zeleninového vývaru) do varu. Hrniec zakryte a znížte teplotu. Varte 45 minút alebo kým sa ryža otvorí. Zvyšnú vodu zlejte.
4. Poduste huby a cibuľu (potrebné do bochníka).
5. Poduste zmes cibule a zeleru pre plnku.
DRUHÝ DEŇ
V deň, kedy chcete bochník podávať, obložte pekáč na bochník šošovicovou zmesou (pripravenou podľa receptu), pridajte plnku a pečte! Na pekáč môžete použiť kvapku oleja, alebo si môžete vybrať suchú metódu dusenia s trochou vody.
Bochník:
Predhrejte rúru na 350 °C.
Ingrediencie:
4 šálky húb s ponechanou krátkou nožičkou (nakrájané)
2 šálky nakrájanej cibule
1 strúčik cesnaku (nakrájaný)
3 šálky varenej hnedej šošovice
1 šálka vareného teffu
½ šálky nasekaných vlašských orechov
2 lyžice sójovej omáčky
1 polievková lyžica hnedej horčice
1 lyžička cesnakového prášku
1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate (najemno nasekaná)
2 lyžice jemne nasekanej čerstvej šalvie (alebo 1 lyžica sušenej šalvie)
1 lyžička himalájskej soli
1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
2 šálky plnky (pozrite recept nižšie)
Postup:
1. Rozohrejte veľkú panvicu na strednom ohni, kým nebude horúca. Panvicu pokropte avokádovým olejom. Pridajte huby. Rýchlo opečte po dobu 5 minút. Môžete ich tiež opražiť suchou metódou aj bez oleja.
2. Pridajte cibuľu a smažte ďalších 10 minút. Občas premiešajte.
3. Pridajte cesnak a opražte ďalších 5 minút, kým budú huby opečené do zlatista a cibuľa jemne opečená.
4. Umiestnite hubovo cibuľovú zmes, šošovica, teff, vlašské orechy, sójovú omáčku, horčicu a cesnakový prášok do kuchynského robota. Mixujte, kým vznikne kašovitá zmes.
5. Pridajte petržlen, šalviu, soľ a korenie. Mixujte kým nevznikne zmes.
6. Zľahka naolejujte sklenený pekáč na bochník.
7. Stranou nechajte 1 a ½ šálky šošovicovej zmesi. Vysteľte steny a dno panvice šošovicovou zmesou.
8. Pridajte plnku. Pridajte zvyšnú šošovicová zmes pre utesnenie bochníka.
9. Pečte pri 350 °C po dobu 40 minút. Nechajte stáť 10 minút pred vybratím bochníka z pekáča.
10. Bochník podávajte so zostávajúcou plnkou.
Plnka:
2 šálky nakrájanej cibule
1 šálka nakrájanej mrkvy
1 šálka nakrájaného zeleru
1 šálka nakrájaného jablka
1/4 lyžičky soli
3 lyžice najemno nasekanej čerstvej šalvie alebo 1 polievková lyžica vysušenej šalvie
1 šálka sušených brusníc
3 šálky varenej divej ryže
čerstvo mleté čierne korenie
1/2 šálky tekvicového pyré
1/4 šálky ovsenej múky (môžete si vyrobiť svoju vlastnú ovsenú múku vymixovaním ovsených vločiek v mixéri, až kým nevznikne jemný prášok)
Postup:
1. Rozohrejte veľkú panvicu na stredne miernom ohni. Panvicu pokropte avokádovým olejom.
2. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, jablko a soľ.
3. Opražte po dobu 10-15 minút, kým zmes zmäkne a cibuľa bude priesvitná.
4. Vmiešajte brusnice a divú ryžu.
5. Vyberte 2 šálky zmesi do bokom a vmiešajte tekvicové pyré a ovsenú múku.
6. Bokom vybratú plnku podávajte s bochníkom.