Celkový čas : 120 minút

Príprava: 2 dni

Množstvo: 6 porcií

Náročnosť: ****

Šalviovo-šošovicový bochník plnený brusnicovo-tekvicovou plnkou a divou ryžou

salviovo_sosovicovy_bohnik_mmagazin

PRVÝ DEŇ

Postup:

1. Uvarte šošovicu. Ako uvariť šošovicu: šošovicu opláchnite. Umiestnite 1 a ½ šálky šošovice a 3 hrnčeky vody do hrnca. Priveďte vodu do varu, zakryte hrniec a znížte teplotu. Šošovicu varte do mäkka približne 15 – 20 minút.

2. Uvarte teff: Prineste 1 a ½ šálky vody do varu. Pridajte 1/3 šálky teffu. Hrniec zakryte a znížte teplotu. Varte za občasného miešania po dobu 15 – 20 minút, kým sa tekutina adsorbuje. Nechajte stranou vychladnúť.

Viete čo je to teff? Teff je úžasná, drobná a zdravá obilnina z Etiópie. Má mierne orechovú príchuť s bohatým zdrojom vápnika, bielkovín a vlákniny. Je bez lepku a prináša jedlu skvelú chuť a konzistenciu.

3. Uvarte divú ryžu: Opláchnite ryžu. Prineste 1 šálku ryže a 4 šálky vody (alebo zeleninového vývaru) do varu. Hrniec zakryte a znížte teplotu. Varte 45 minút alebo kým sa ryža otvorí. Zvyšnú vodu zlejte.

4. Poduste huby a cibuľu (potrebné do bochníka).

5. Poduste zmes cibule a zeleru pre plnku.

salviovo_sosovicovy_bohnik_mmagazin1

DRUHÝ DEŇ

V deň, kedy chcete bochník podávať, obložte pekáč na bochník šošovicovou zmesou (pripravenou podľa receptu), pridajte plnku a pečte! Na pekáč môžete použiť kvapku oleja, alebo si môžete vybrať  suchú metódu dusenia s trochou vody.

Bochník:

Predhrejte rúru na 350 °C.

Ingrediencie:

4 šálky húb s ponechanou krátkou nožičkou (nakrájané)

2 šálky nakrájanej cibule

1 strúčik cesnaku (nakrájaný)

3 šálky varenej hnedej šošovice

1 šálka vareného teffu

½ šálky nasekaných vlašských orechov

2 lyžice sójovej omáčky

1 polievková lyžica hnedej horčice

1 lyžička cesnakového prášku

1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate (najemno nasekaná)

2 lyžice jemne nasekanej čerstvej šalvie (alebo 1 lyžica sušenej šalvie)

1 lyžička himalájskej soli

1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

2 šálky plnky (pozrite recept nižšie)

Postup:

1. Rozohrejte veľkú panvicu na strednom ohni, kým nebude horúca. Panvicu pokropte avokádovým olejom. Pridajte huby. Rýchlo opečte po dobu 5 minút. Môžete ich tiež opražiť suchou metódou aj bez oleja.

2. Pridajte cibuľu a smažte ďalších 10 minút. Občas premiešajte.

3. Pridajte cesnak a opražte ďalších 5 minút, kým budú huby opečené do zlatista a cibuľa jemne opečená.

4. Umiestnite hubovo cibuľovú zmes, šošovica, teff, vlašské orechy, sójovú omáčku, horčicu a cesnakový prášok do kuchynského robota. Mixujte, kým vznikne kašovitá zmes.

5. Pridajte petržlen, šalviu, soľ a korenie. Mixujte kým nevznikne zmes.

6. Zľahka naolejujte sklenený pekáč na bochník.

7. Stranou nechajte 1 a ½ šálky šošovicovej zmesi. Vysteľte steny a dno panvice šošovicovou zmesou.

8. Pridajte plnku. Pridajte zvyšnú šošovicová zmes pre utesnenie bochníka.

9. Pečte pri 350 °C po dobu 40 minút. Nechajte stáť 10 minút pred vybratím bochníka z pekáča.

10. Bochník podávajte so zostávajúcou plnkou.

salviovo_sosovicovy_bohnik_mmagazin2

Plnka:

2 šálky nakrájanej cibule

1 šálka nakrájanej mrkvy

1 šálka nakrájaného zeleru

1 šálka nakrájaného jablka

1/4 lyžičky soli

3 lyžice najemno nasekanej čerstvej šalvie alebo 1 polievková lyžica vysušenej šalvie

1 šálka sušených brusníc

3 šálky varenej divej ryže

čerstvo mleté čierne korenie

1/2 šálky tekvicového pyré

1/4 šálky ovsenej múky (môžete si vyrobiť svoju vlastnú ovsenú múku vymixovaním ovsených vločiek v mixéri, až kým nevznikne jemný prášok)

Postup:

1. Rozohrejte veľkú panvicu na stredne miernom ohni. Panvicu pokropte avokádovým olejom.

2. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, jablko a soľ.

3. Opražte po dobu 10-15 minút, kým zmes zmäkne a cibuľa bude priesvitná.

4. Vmiešajte brusnice a divú ryžu.

5. Vyberte 2 šálky zmesi do bokom a vmiešajte tekvicové pyré a ovsenú múku.

6. Bokom vybratú plnku podávajte s bochníkom.

Pridaj komentár