Celkový čas: 15 minút
Príprava šalátu: 15 minút
Príprava naklíčenej šošovice: 2 dni a 15 hodín
(tip: použiť môžete i kúpenú naklíčenú šošovicu, aby ste si ušetrili čas)
Množstvo: 4 porcie
Náročnosť:*
Raw šalát z naklíčenej červenej šošovice s kari omáčkou a kelom
Ingrediencie:
1 hrnček červenej šošovice, naklíčená (doma pripravená alebo kúpená)
1 hrnček kokosovej dužiny z mladého thajského kokosového orecha
1/2 hrnčeka kokosovej vody z mladého thajského kokosového orecha
1 strúčik cesnaku
2 ČL citrónovej šťavy
1/2 ČL omáčky nama shoyu (alebo klasickej sójovej omáčky, podľa chuti)
1 1/2 ČL sladkého kari
2 ČL kokosového cukru alebo sladidla
1 PL olivového oleja
himalájska soľ na dochutenie
1 stredne veľká viazanička kučeravého kelu
1 PL olivového oleja
citrónové šťava podľa chuti
štipka himalájskej soli
čierne korenie
1 stredne veľká paradajka, nasekaná
1/3 hrnčeka nakrájanej zelenej cibuľky (prípadne póru)
1/2 hrnčeka nasekaných kešu orieškov
Domáca príprava naklíčenej šošovice:
Semená namočíme na 10 – 15 hodín do čistej filtrovanej vody. Vodu potom vylejeme a semená poriadne prepláchneme a dáme do naklíčovacej misky. Preplachujeme 3x denne počas celej doby klíčenia. Klíčiť trvá približne dva dni.
Postup:
1. Vo vysokorýchlostnom mixéri spolu rozmixujeme kokosovú dužinu, kokosovú vody, cesnak, citrónovú šťavu, omáčku nama shoyu, sladké kari, kokosový cukor a olivový olej.
2. V druhej miske natrháme kel na kúsky asi o veľkosti sústa. Natrhané kelové listy premiešame s lyžicou olivového oleja, citrónovou šťavou, jemne dochutíme soľou a necháme listy zvädnúť.
3. Naklíčenú pšenicu zmiešame s pripravenou kari omáčkou, kelom, paradajkami a zelenou cibuľkou. Raw šalát dochutíme soľou a korením. Pred podávaním posypeme nasekanými kešu orieškami.
[Lenka/rawmazing.com]