Rakúske slivkové božteky

145
Rakúske slivkové božteky 3

Celkový čas: 40 minút + pár hodín na namočenie hrozienok do rumu

Príprava: 30 minút

Pečenie: 10 minút

Množstvo: 4 porcie

Náročnosť: **

 

 

Rakúske slivkové božteky

titulka

Ingrediencie:

1 hrnček sliviek, cca 400 ml

2 ČL kukuričnej múky

2 PL cukru

2 PL hrozienok namočených do rumu

2 vajcia

1 vanilkový cukor

soľ

6 PL mlieka

125 g múky

2 PL cukru

1 PL masla

1 ČL oleja

1 polievková lyžica práškového cukru

Postup:

1. Pripravíme si teplý slivkový kompót. Slivky umyjeme, prekrojíme na polovičky a odkôstkujeme. Cukor necháme skaramelizovať. Slivky dáme do menšieho hrnca, podlejeme 1/8 l vody. Pridáme škoricové drievko a rozpustený karamel. Všetko spolu poriadne premiešame, podľa potreby pridáme vodu a dusíme cca 1-2 minúty. Takto pripravený kompót necháme vychladnúť.

2. Hrozienka namočené na pár hodín do rumu necháme voľne uschnúť. Zatiaľ si oddelíme vajíčka, bielka od žĺtkov. Žĺtka, vanilkový cukor, štipku soli a 6 lyžíc mlieka zmiešame v stredne veľkej miske. Pridáme múku zmiešanú s 1/8 litrom mlieka a pridáme hrozienka. Takto pripravené cesto necháme trochu vykysnúť, cca 10 minút. Zatiaľ si z bielok vyšľaháme tuhý sneh, ktorý poprášime lyžicou cukru a opatrne vmiešame do žĺtkového cesta.

3. Maslo a olej necháme rozpustiť na rozpálenej panvici. Do panvice vlejeme cesto a pečieme z jednej strany do zlatohneda, cca 3-4 minúty. Otočíme na druhú stranu a pečieme zvyšných pár minút. (tip: ľahšiu manipuláciu s cestom dosiahnete, ak ho prerežete na polovice alebo štvrtiny). Hotovú hrubú palacinku potom roztrháme alebo rozrežeme na menšie kúsky, ktoré posypeme 1 lyžicou cukru, aby sa nám trochu na povrchu skaramelizovali. (tip: ak máte príliš veľa cesta a malú panvicu, tak ho môžete rozdeliť na niekoľko častí a postup zopakovať)

4. Palacinkové božteky jemne poprášime práškovým cukrom a podávame s vopred pripraveným slivkovým kompótom.

[Denisa Košarišťanová/lecker.de]

Pridaj komentár