Celkový čas: 40 minút + pár hodín na namočenie hrozienok do rumu
Príprava: 30 minút
Pečenie: 10 minút
Množstvo: 4 porcie
Náročnosť: **
Rakúske slivkové božteky
Ingrediencie:
1 hrnček sliviek, cca 400 ml
2 ČL kukuričnej múky
2 PL cukru
2 PL hrozienok namočených do rumu
2 vajcia
1 vanilkový cukor
soľ
6 PL mlieka
125 g múky
2 PL cukru
1 PL masla
1 ČL oleja
1 polievková lyžica práškového cukru
Postup:
1. Pripravíme si teplý slivkový kompót. Slivky umyjeme, prekrojíme na polovičky a odkôstkujeme. Cukor necháme skaramelizovať. Slivky dáme do menšieho hrnca, podlejeme 1/8 l vody. Pridáme škoricové drievko a rozpustený karamel. Všetko spolu poriadne premiešame, podľa potreby pridáme vodu a dusíme cca 1-2 minúty. Takto pripravený kompót necháme vychladnúť.
2. Hrozienka namočené na pár hodín do rumu necháme voľne uschnúť. Zatiaľ si oddelíme vajíčka, bielka od žĺtkov. Žĺtka, vanilkový cukor, štipku soli a 6 lyžíc mlieka zmiešame v stredne veľkej miske. Pridáme múku zmiešanú s 1/8 litrom mlieka a pridáme hrozienka. Takto pripravené cesto necháme trochu vykysnúť, cca 10 minút. Zatiaľ si z bielok vyšľaháme tuhý sneh, ktorý poprášime lyžicou cukru a opatrne vmiešame do žĺtkového cesta.
3. Maslo a olej necháme rozpustiť na rozpálenej panvici. Do panvice vlejeme cesto a pečieme z jednej strany do zlatohneda, cca 3-4 minúty. Otočíme na druhú stranu a pečieme zvyšných pár minút. (tip: ľahšiu manipuláciu s cestom dosiahnete, ak ho prerežete na polovice alebo štvrtiny). Hotovú hrubú palacinku potom roztrháme alebo rozrežeme na menšie kúsky, ktoré posypeme 1 lyžicou cukru, aby sa nám trochu na povrchu skaramelizovali. (tip: ak máte príliš veľa cesta a malú panvicu, tak ho môžete rozdeliť na niekoľko častí a postup zopakovať)
4. Palacinkové božteky jemne poprášime práškovým cukrom a podávame s vopred pripraveným slivkovým kompótom.
[Denisa Košarišťanová/lecker.de]