Prečo sú sladké zemiaky jedno z najzdravších jedál na svete?
Majú vysokú nutričnú hodnotu. Sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Obsahujú protizápalové živiny a látky regulujúce hladinu cukru v krvi. Disponujú karotenoidmi, ktoré ovplyvňujú tvorbu vitamínu A. Znižujú účinky ťažkých kovov a kyslíkových radikálov. Majú antimykotické a antibakteriálne vlastnosti.
Quinoa so sladkými zemiakmi a čiernou fazuľou
(jednoduchý recept s využitím pomalého hrnca)
Ingrediencie:
3 veľké sladké zemiaky (olúpané a nakrájané na 1,3 cm kocky)
1 veľká sladká cibuľa (nakrájaná)
3 šálky na kocky nakrájaných paradajok (Môžete použiť z konzervy alebo čerstvé. Ak používate paradajky z konzervy, použite tiež aj nálev)
3 lyžice paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku (najemno nasekané)
3 šálky vody (1 a ½ ak používate Konzervované paradajky)
2 lyžičky rasce
1 lyžička chilli vločiek
¼ šálky melasy (nepovinné, ale pridáva originálnu chuť)
1 a ½ šálky Quinoa
2 šálky prídavnej vody
1 a ½ šálky varenej čiernej fazule
1 jablko (nakrájané na 1,3 cm kocky)
½ šálky mandľového masla
¾ lyžičky soli a čierneho korenia (môžete si upraviť podľa chuti)
Postup:
1. Umiestnite sladké zemiaky, paradajky, cibuľu, paradajkový pretlak, cesnak, 3 šálky vody (1 a ½ ak ste použili konzervované paradajky s nálevom), rascu, chilli vločky a melasu do 3-4 litrového pomalého hrnca. Miešajte.
2. Ohrievajte pri vysokom nastavení po dobu 3 hodín.
3. Pridajte Quinoa, prídavnú vodu, čiernu fazuľu a jablko.
4. Varte ďalšiu 1 a ½ hodinu za občasného miešania.
5. Tesne pred podávaním primiešajte mandľové maslo, soľ a korenie.
[rawmazing.com]