Potravinové alergie sú fenoménom dnešnej doby a čoraz viac ľudí sa stravuje bez lepku a laktózy. Potraviny bez týchto prísad boli v minulosti dostupné len v špecifických obchodoch, navyše pohybovali sa v cenovej rovine, ktorú si nemohol každý dovoliť. V súčasnosti sa nerozšíril len sortiment týchto potravín, ale aj povedomie o tom, ako sa dá stravovať bez lepku a bez laktózy. Na internetovom portáli ZdravyRecept.sk nájdete napríklad celý zoznam bežných základných potravín spĺňajúcich tieto podmienky, ako aj presné vysvetlenie bezlepkovej a bezlaktózovej diéty. My vám dnes prinášame sladký vianočný recept, na ktorom si bez pochýb pochutíte.

Čo budeme na bezlepkovú a bezlaktózovú punčovú tortu bez cukru potrebovať?
KORPUS:
- 20 dkg hnedej ryžovej múky
- 10 dkg pšenovej múky
- 10 dkg tapiokového škrobu
- 5 dkg sladidla (1:4)
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 dkg šupky skorocelu indického (psyllium)
- 0,5 dkg mletého skorocelu indického
- 4 dl vody
- 2 lyžice citrónovej šťavy
PLNKA:
- 25 dkg marhuľového džemu bez cukru
- 3 dkg holandského bezlepkového kakaa
- 2 lyžice rumovej arómy
POLEVA:
- 10 – 15 dkg práškového sladidla
- červený sirup bez cukru

Ako budeme postupovať?
- Suché ingrediencie cesta (korpusu) zmiešame v miske, pridáme citrónovú šťavu a poriadne všetko premiešame.
- Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm vystlaným papierom. Povrch pekne zarovnáme.
- Pečieme na 180 °C vo vopred vyhriatej rúre približne 45 – 50 minút.
- Keď sa korpus upečie, necháme vychladnúť a rozrežeme na 3 vrstvy (stredná časť môže byť trošku hrubšia).
- Strednú vrstvu korpusu nakrájame na drobné kúsočky a spracujeme s džemom, kakaom a rumom. Ak je to potrebné, môžete dochutiť sladidlom.
- Na spodok formy umiestnime spodnú vrstvu korpusu, na ňu poukladáme plnku a teraz prichádza na rad horná vrstva.
- Sirup zmiešame so sladidlom na hustú hmotu, ktorú natrieme na vrch torty. Necháme vychladnúť (3 – 4 hodiny).
TIP: Ak máte príliš riedky džem, pridajte trochu psyllia, aby ste získali hustú plnku.
FOTO: freepik.com