Panettone je slávny taliansky dezert. Ide o sladký a nadýchaný chlieb, ktorý má v sebe kúsky kandizovaného ovocia alebo čokolády. Ako premeniť tradičný taliansky recept na pantettone na nízkosacharidový a zároveň aj bezlepkový, variant? To vám prezradíme v našom recepte.

Čo budeme na prípravu talianskeho dezertu potrebovať?
Na aktiváciu droždia
- 12 g aktívneho sušeného droždia,
- 80 ml nesladeného mandľového nápoja,
- 2 polievkové lyžice inulínu.

Mokré prísady
- 5 veľkých vajec izbovej teploty,
- 76 g rozpusteného masla alebo kokosového oleja,
- 80 ml mandľového nápoja (pridáva sa na aktiváciu droždia),
- 2 čajové lyžičky rumu alebo brandy (prípadne 1 čajová lyžička rumovej arómy),
- 2 lyžičky vanilkového extraktu.

Suché prísady
- 425 g jemne mletej mandľovej múky,
- 50 g srvátkového proteínového prášku,
- 130 g Erythritolu (pre sladší chlieb použite obsah celej jednej šálky),
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- ⅓ lyžičky xantánovej gumy,
- kôru z 1 pomaranča,
- kôru z 1 citróna,
- 1 lyžičku nového korenia,
- ¼ lyžičky kardamómu,
- 90 g nasekanej čokolády bez pridaného cukru,
- 30 g mandľových lupienkov.

Ako budeme postupovať?
Príprava cesta na nízkosacharidové panettone:
- Do misky dajte droždie a prilejte teplý mandľový nápoj zmiešaný s inulínom.
- Misku prikryte a odložte na teplé miesto odpočinúť na približne 7 minút.
- Overte si, či je droždie aktívne. Malo by začať peniť a zdvojnásobiť svoj objem. Ak sa tak nestane, začnite odznova s novou dávkou.
- Do inej misky si pripravte mandľovú múku a ostatné suché suroviny, teda neochutený srvátkový proteínový prášok, erythritol, prášok do pečiva, kardamóm, nové korenie, nastrúhanú kôru z 1 pomaranča a 1 citróna, xantánovú gumu.
- V inej veľkej miske si ešte vyšľahajte vajcia do peny, pridajte rozpustené maslo alebo kokosový olej, obsah misky s aktívnym droždím a zvyšným mandľovým nápojom.
- Prilejte brandy alebo rum a všetko dôkladne premiešajte.
- Následne pridajte suché ingrediencie a opäť dôkladne premiešajte, aby vám vzniklo lepivé cesto.
- Nakoniec vmiešajte kúsky čokolády bez cukru a mandľové lupienky.
- Teraz môžete dať do formy.
- Použite formu na pečenie s priemerom 16 cm a výškou 10 cm alebo formu určenú špeciálne na pantettone. Predávajú sa taktiež veľmi efektné papierové formy na pantettone v štandardnej aj mini veľkosti.
- Boky formy na pantettone bohato potrite tukom a dno vyložte papierom na pečenie.
- Naplňte cestom a stierkou uhlaďte vrchnú časť.
- Cesto vo forme prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte odpočívať na teplom mieste (ideálne v rúre na najnižšom stupni) asi 2 hodiny dovtedy, kým nebude cesto nadýchané a poznateľne nezväčší svoj objem.

Pečenie low carb panettone:
- Zohrejte rúru na teplotu 175 °C a pečte 45 minút.
- Po 15 minútach ľahko prikryte panettone alobalom, aby nedošlo k prílišnému zhnednutiu.
- Pred vytiahnutím otestujte pomocou špajle, či je cesto hotové a nelepí sa.
- Pred vytiahnutím z formy nechajte vaše low carb panettone úplne vychladnúť a potom už ho môžete servírovať na prestretý stôl.

Dobrú chuť s KetoMix!!!