Panettone je slávny taliansky dezert. Ide o sladký a nadýchaný chlieb, ktorý má v sebe kúsky kandizovaného ovocia alebo čokolády. Ako premeniť tradičný taliansky recept na pantettone na nízkosacharidový a zároveň aj bezlepkový, variant? To vám prezradíme v našom recepte.

Čo budeme na prípravu talianskeho dezertu potrebovať?

Na aktiváciu droždia

  • 12 g aktívneho sušeného droždia,
  • 80 ml nesladeného mandľového nápoja,
  • 2 polievkové lyžice inulínu.

Mokré prísady

  • 5 veľkých vajec izbovej teploty,
  • 76 g rozpusteného masla alebo kokosového oleja,
  • 80 ml mandľového nápoja (pridáva sa na aktiváciu droždia),
  • 2 čajové lyžičky rumu alebo brandy (prípadne 1 čajová lyžička rumovej arómy),
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu.

Suché prísady

  • 425 g jemne mletej mandľovej múky,
  • 50 g srvátkového proteínového prášku,
  • 130 g Erythritolu (pre sladší chlieb použite obsah celej jednej šálky),
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva,
  • ⅓ lyžičky xantánovej gumy,
  • kôru z 1 pomaranča,
  • kôru z 1 citróna,
  • 1 lyžičku nového korenia,
  • ¼ lyžičky kardamómu,
  • 90 g nasekanej čokolády bez pridaného cukru,
  • 30 g mandľových lupienkov.

Ako budeme postupovať?

Príprava cesta na nízkosacharidové panettone:

  1. Do misky dajte droždie a prilejte teplý mandľový nápoj zmiešaný s inulínom.
  2. Misku prikryte a odložte na teplé miesto odpočinúť na približne 7 minút.
  3. Overte si, či je droždie aktívne. Malo by začať peniť a zdvojnásobiť svoj objem. Ak sa tak nestane, začnite odznova s novou dávkou.
  4. Do inej misky si pripravte mandľovú múku a ostatné suché suroviny, teda neochutený srvátkový proteínový prášok, erythritol, prášok do pečiva, kardamóm, nové korenie, nastrúhanú kôru z 1 pomaranča a 1 citróna, xantánovú gumu.
  5. V inej veľkej miske si ešte vyšľahajte vajcia do peny, pridajte rozpustené maslo alebo kokosový olej, obsah misky s aktívnym droždím a zvyšným mandľovým nápojom.
  6. Prilejte brandy alebo rum a všetko dôkladne premiešajte.
  7. Následne pridajte suché ingrediencie a opäť dôkladne premiešajte, aby vám vzniklo lepivé cesto.
  8. Nakoniec vmiešajte kúsky čokolády bez cukru a mandľové lupienky.
  9. Teraz môžete dať do formy.
  10. Použite formu na pečenie s priemerom 16 cm a výškou 10 cm alebo formu určenú špeciálne na pantettone. Predávajú sa taktiež veľmi efektné papierové formy na pantettone v štandardnej aj mini veľkosti.
  11. Boky formy na pantettone bohato potrite tukom a dno vyložte papierom na pečenie.
  12. Naplňte cestom a stierkou uhlaďte vrchnú časť.
  13. Cesto vo forme prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte odpočívať na teplom mieste (ideálne v rúre na najnižšom stupni) asi 2 hodiny dovtedy, kým nebude cesto nadýchané a poznateľne nezväčší svoj objem.

Pečenie low carb panettone:

  1. Zohrejte rúru na teplotu 175 °C a pečte 45 minút.
  2. Po 15 minútach ľahko prikryte panettone alobalom, aby nedošlo k prílišnému zhnednutiu.
  3. Pred vytiahnutím otestujte pomocou špajle, či je cesto hotové a nelepí sa.
  4. Pred vytiahnutím z formy nechajte vaše low carb panettone úplne vychladnúť a potom už ho môžete servírovať na prestretý stôl.

Dobrú chuť s KetoMix!!!

Pridaj komentár