Jogurt patrí medzi potraviny, ktoré väčšinou konzumujeme každý deň. Neustále o nich počujeme, že nám prospievajú. Podľa čoho by ste ich mali vyberať, aby vám ich konzumácia robila naozaj dobre? Čo nesmie obsahovať biely jogurt? Čím bývajú dochucované ovocné varianty? Mali by ste sa báť pektínu?

  • Ako sa rodí kvalitný jogurt

Kvalitný jogurt je vyrobený zo šetrne získaného a správne odstredeného mlieka, do ktorého sa pridáva jogurtová kultúra. Zakysaný mliečny výrobok vznikne pôsobením kyseliny mliečnej.

Tú vytvárajú ušľachtilé baktérie – jogurtové kultúry z laktózy (mliečneho cukru). Vďaka pôsobeniu kyseliny mliečnej poklesne pH a bielkoviny obsiahnuté v mlieku zmenia svoju štruktúru. Prekysaním jogurtovou kultúrou sa stane z mlieka jogurt.

  • Jogurt, jeden z pilierov našej stravy

Z pohľadu výživy patrí jogurt už mnoho rokov medzi najvýznamnejšiu skupinu mliečnych výrobkov. Vďaka pozitívnym účinkom boli v minulosti predávané v lekárni ako liek. „Biely jogurt je zdrojom rady telu prospešných živín, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov, a rozhodne vápnika. V porovnaní s mliekom obsahuje nižší podiel laktózy, a to vďaka pôsobeniu jogurtovej kultúry. Tým sa stáva stráviteľným i vo vyššom veku,“ uvádza Jan Škoda, zástupca Hollandia Karlove Vary, s.r.o. „Všetky sú navyše obohatené o špeciálne probiotické baktérie (Bifidobacterie či Lactobaccilus acidophilus), ako napr. jogurty Hollandia.“

  • Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré v primeranom množstve priaznivo ovplyvňujú priaznivo náš organizmus, prioritne jeho črevnú mikroflóru. Sledujte dôkladne etikety, pretože toľko prospešných probiotik nie je vo všetkých jogurtoch, ako si môžeme nesprávne myslieť.

  • Čo nesmie byť obsiahnuté v bielom jogurte

Pre výrobu bieleho jogurtu sa môžu používať výlučne iba látky mliečneho pôvodu – tzn. mlieko a výrobky z neho – mliečna bielkovina, sušené mlieko a pod., smotana, prípadne ich zmesi, a mliečna kultúra. Takýto biely jogurt nesmie obsahovať žiadne škroby či iné stabilizátory.

  • Čím sa dochucujú ovocné jogurty?

Pokiaľ preferujete ovocné jogurty, môžete si kúpiť ovocný jogurt alebo výrobok s príchuťou.

Vyberať môžete medzi poctivými jogurtmi s naozajstným ovocím, alebo iba s arómou. „Rozdiel medzi ovocným jogurtom a jogurtom s príchuťami je v použití ochucujúcej zložky – ovocný jogurt obsahuje skutočné ovocie, kým jogurt s príchuťou iba arómu. Sledujte preto etikety, kde sa musí uvádzať podiel ovocia (ovocnej zložky) a ich zloženie,“ pokračuje odborník.

  • Pridáva sa do jogurtu cukor?

Cukor sa do jogurtov vôbec pridávať nemusí, bolo by to zbytočné. Samotný jogurt samozrejme cukry obsahuje – mliečny cukor (laktóza) a v ovocných jogurtoch je cukor súčasťou ovocnej zložky.

  • Čo je to pektín? Nie je škodlivý?

Pektín je prírodná zložka. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých typoch ovocia, kde je hlavnou zložkou vlákniny. Má pozitívne účinky na zdravie. Jeho množstvo sa líši v jednotlivých druhoch ovocia. Čistý pektín bol v poslednej dobe „znovuobjavený“ ako najprirodzenejšia látka pri zaváraní. Jeho konzumácia rozhodne neprináša žiadne zdravotné riziká, len samé benefity.

„Pektín do jogurtu nepridávame priamo, je súčasťou ovocných zložiek. Pretože v gazdovských ovocných jogurtoch nepoužívame žiadne arómy, musíme používať špeciálne vybrané odrody zrelého ovocia. Všeobecne platí, že čím je ovocie zrelšie, tým obsahuje pektínu menej. Pri použití ovocného komponentu bez pektínu by sa ovocie po naplnení zmiešalo so zaočkovaným mliekom a jogurt by nedozrel. Taktiež by sme nemohli zaručiť rovnomernosť rozloženia kusového ovocia vo všetkých kelímoch. V ovocnom komponente je ho len minimálne technologické množstvo.“

  • Čo je číra tekutina na povrchu jogurtu?

Číra tekutina na povrchu jogurtu je uvoľnená syrovátka. Jej mierne uvoľnenie nie je na škodu a je to spravidla spôsobené skladovaním výrobku v inej než zvislej polohe.

  • Ako sa líši gazdovský jogurt od ostatných?

Gazdovské jogurty sa líšia v mnohých ohľadoch. Sú vyrábané unikátnym spôsobom zrenia v obale za použitia kravského mlieka. „U nás do zloženia syrového mlieka nezasahujeme – neodoberáme tuk, proste ho používame tak, ako ho krava nadojila. Naše gazdovské ovocné jogurty majú navyše jedinečné zloženie. Obsahuje najvyšší podiel ovocia na českom trhu, a naopak do nich nepridávame žiadne arómy,“ upozorňuje odborník.

  • Prečo býva na niektorých jogurtoch obsah laktózy 0,01 %? Prečo nie je 100 % bezlaktózový?

„Naše krémové jogurty 0,01 % laktózy splňujú limity pre označenie bezlaktózový výrobok, ale kvôli podmienkam českej národnej legislatívy sa tak doposiaľ nemohli označovať. Okolité štáty majú k označovaniu bezlaktózových výrobkov výrazne benevolentnejší prístup. Preto sú u nás k dispozícií jogurty z iných krajín EU, ktoré sú označené „Bez laktózy“, no obsahujú 0,1 % laktózy, t. j. o radu viac než výrobky z ČR,“ vysvetľuje odborník. „Nedávno prebehla zmena legislatívy, vďaka čomu už budeme môcť taktiež v prípade našich produktov uvádzať, že sú celé „Bez laktózy“,“ dodáva Jan Škoda, Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.

FOTO: Hollandia

Pridaj komentár