Náročnosť: jednoduchá príprava

Čas prípravy: 15 minút

Čo budeme na 12 kúskov potrebovať?

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 zarovnané PL soli
  • 1 balíček Droždie Dr. Oetker
  • 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker
  • 1 žĺtok
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 2 PL Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 1 balíček Finesse citrónovej kôry strúhanej Dr. Oetker

Na potretie a posypanie:

  • 1 bielok

Okrem toho potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 x 40 cm)

Ako budeme postupovať?

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a kváskom.
  2. Pridáme žĺtok, mlieko, maslo, cukor a kôru a ručne vypracujeme dohladka.
  3. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  4. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a rozdelíme na valčeky a vytvarujeme z nich uzly, ktoré dotvarujeme do podoby vtáčikov – jeden koniec necháme ako hlavičku a druhý koniec ako chvostík.
  5. Chvostíky nakrájame ostrým nožom.
  6. Vtáčiky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
  8. Každé vtáčatko potrieme bielkom pomocou štetca alebo pierka.
  9. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C

Teplovzdušná rúra: 180 °C

Čas pečenia: asi 20 minút

TIP: Vtáčiky môžeme pred pečením podľa chuti posypať makom alebo im urobiť očká zo semienok.

Pridaj komentár