Celkový čas : 45 minút
Príprava : 30 minút
Varenie : 15 minút
Množstvo : 4-6 porcií
Náročnosť : **
Plnený kel s pohánkou na poľský spôsob
Ingrediencie:
12 kelových listov
Plnka:
2 vrecká pohánky
1 stredne veľká cibuľa
2-3 hrste sušených hríbov
1 vajce
2 lyžice masla na vyprážanie
Soľ, korenie, citrónová šťava podľa chuti
Omáčka:
Cca 300 ml vody na namočenie hríbov
75 ml smotany na varenie
¼ šálky vody
1 PL pšeničnej múky
2 lyžice zemiakového škrobu
Soľ, korenie, citrónová šťava podľa chuti
Postup:
1. Deň vopred si namočíme hríby do vody.
2. Pripravíme si kelovú hlavu a najprv z nej odtrhneme 4 vonkajšie listy, ktoré neskôr ponoríme na dno hrnca, odstránime aj ostatné listy a dáme si variť vodu. Do vriacej vody vložíme listy a varíme ich niekoľko minút, kým zmäknú.
3. Uvaríme si dve vrecká pohánky, scedíme vodu z hríbov a odložíme si ju, neskôr ju budeme potrebovať, hríby nakrájame na cca centimetrové kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na masle, pridáme hríby a varíme niekoľko minút. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou a ingrediencie spojíme do kaše pridaním 1 rozšľahaného vajíčka.
4. V tomto okamihu si pripravíme hríbovú omáčku z odloženej vody, ktorú ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. V šálke si vyšľaháme smotanu a múku, ktoré pomaly primiešame za stáleho miešania do hrnca a tým získame silnú smotanovú omáčku.
5. Plnku s pohánkou premiešame a vložíme do kelových listov, preložíme a servírujeme s omáčkou.
[Veronika/magicznyskladnik.pl]