Celkový čas: 55 minút
Príprava: 15 minút
Pečenie: 35 – 40 minút
Množstvo: 15 porcií
Náročnosť: *
Namoura – Libanonský semolinový koláč
Ingrediencie:
2 PL tahini pasty
4 hrnčeky semoliny (medium)
1 hrnček cukru
1 1/4 hrnčeka + 1 PL roztopeného masla
1 1/4 hrnčeka jogurtu
1/4 ČL jedlej sódy
1 PL kypriaceho prášku do pečiva
1/2 – 1 hrnček celých olúpaných mandlí
3 hrnčeky sirupu
štipka soli
Ingrediencie na sirup:
2 hrnčeky cukru
1 hrnček vody
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL vody z pomarančových kvetov
1/2 ČL ružovej vody
Postup:
1. Dno a boky pekáča namažeme tahini pastou.
2. Do veľkej misy nasypeme semolinu, pridáme cukor a 1 1/4 hrnčeka masla, miešame do hladka.
3. V druhej mise zmiešame jogurt s jedlou sódou a kypriacim práškom do pečiva. Zmes poriadne premiešame, aby nám nevznikli hrudky.
4. Takto pripravenú jogurtovú zmes pridáme do semolinovej zmesi a poriadne premiešame.
5. Zmes rovnomerne navrstvíme do pripraveného pekáča. Pomocou noža si naznačíme rovnako veľké štvorce a do stredu každého štvorca zatlačíme mandľu. Povrch koláča potrieme zvyšnou PL roztopeného masla a dáme piecť.
6. Pečieme v predhriatej rúre cca 35 minút, až pokým povrch nie je zlatistý.
7. Po vychladnutí polejme koláč pripraveným sirupom a necháme ho ešte 30 minút odstáť.
8. Namoura – Libanonský semolinový koláč podávame s mätovým čajom alebo kávou.
[Lenka]