S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom, vás vítame na druhej zastávke na kulinárskej tour po Európe. Po Českej republike nás dnešné chute zavedú do preslávenej talianskej kuchyne, ktorá patrí medzi tie najospevovanejšie na svete. Taliansko je nielen obľúbenou dovolenkovou destináciou, ale i svetom jedinečných chutí a originálnych receptov, ktoré pripravujú talianske reštaurácie vo všetkých svetových veľkomestách. Dnešným výberom nebude povestná pizza, špagety či cestoviny, ale lahodné lasagne s kuracím mäsom a divokou brokolicou.

Čo budeme na 4 porcie potrebovať?
- 1 kg divokej brokolice / môžeme použiť klasickú brokolicou alebo tiež špenát
- cca 11 plátkov lasagní
- 0,6 kg kuracích pŕs
- 1 veľkú cibuľu
- 3 – 4 strúčiky cesnaku (pri menej aromatických možno viac)
- cca 50 g masla
- 1 kopcová polievková lyžica hladkej múky
- ¾ litra mlieka
- 1 mozarellu
- soľ
- korenie
- 1 lyžicu olivového oleja
- 0,5 dcl bieleho vína
Ako budeme postupovať?
- Najprv si nakrájame kuracie mäso.
- Na drobné kocky nakrájame cibuľku, ktorú dáme restovať do rozpáleného oleja. Cibuľku osmažíme dozlata.
- Zapražíme múkou a pomaly miešame.
- Orestovanú múku zalejeme mliekom, pridáme trochu bieleho vína a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Stiahneme hrniec z ohňa.
- V panvici rozpálime olej, hodíme pár vetvičiek čerstvých byliniek a pridáme ľahko osolené a okorenené kura.
- Opečieme dozlata a medzitým si opláchneme vo vode divokú brokolicu, ktorá pre nás nie je až tak tradičná, ale chuťou ju možno prirovnať k špenátu s nádychom brokolice. Pri kúpe je dôležite sa pozrieť na jej listy – čerstvosť spoznáme podľa ich vitality.
- Na dno pekáča nanesieme prvú vrstvu bešamelu. Naň položíme prvú vrstvu čerstvých lasagní.
- Ďalej poukladáme kuracie mäso, znovu prelejeme bešamelom a pokračujeme divokou brokolicou.
- Tento postup opakujeme trikrát.
- Na poslednú hornú vrstvu poukladáme mozzarellu, ktorá je ďalšou typickou surovinou pre taliansku kuchyňu.
- Lasagne vložíme do vopred predhriatej rúry na 165 stupňov a pečieme 30 minút.
- Po uplynutí tejto doby sú lasagne zhora opečené dozlata.
Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.