Milktart z Južnej Afriky

Milktart z Južnej Afriky 2

Celkový čas: 2 hodiny

Príprava: 45 minút

Pečenie: 30 minút

Množstvo: 8 porcií

Náročnosť:*

Milktart z Južnej Afriky

milk-tart-mmagazinIngrediencie:

Sladké tenké chrumkavé cesto

170g roztopeného masla

½ hrnčeka cukru

1 vajíčko

2 hrnčeky múky

štipka soli

¼ malej lyžičky čistej mandľovej arómy

 Plnka

¼ litra mlieka

1 lyžica masla

½ hrnčeka cukru

2 vajíčka

3 lyžice kukuričného škrobu

3 lyžice múky

1 malá lyžička čistej vanilkovej arómy

štipka soli

1 lyžica mletej škorice

Postup:

Chrumkavé cesto:

1. Roztopíme maslo, do ktorého pridáme cukor a všetko spolu vyšľaháme s vajíčkom. Vo väčšej miske zmiešame múku so soľou a pridáme vyšľahané vajíčko. Cesto miesime dovtedy, kým sa dostatočne nevyformuje a necháme ho odstáť na 10 minút.

2. Cesto vyvaľkáme natenko a vložíme ho do vymastenej zapekacej koláčovej formy, tak aby sme vyplnili všetky prázdne miesta a taktiež aj boky formy. Prikryjeme ho papierom na pečenie, ktorý pripevníme malými závažiami na pečenie. Pečieme cca 15 minút pri 350 °C. Cesto necháme kompletne vychladnúť.

Plnka:

1. V tepelne odolnej miske spolu vyšľaháme vajíčka, cukor, kukuričný škrob, múku a vanilkovú arómu.

2. V stredne veľkej panvici zohrejeme mlieko s maslom na strednom ohni, aby sme ho nepriviedli do varu.

3. Pridáme štvrtinu mlieka do vyšľahanej vajíčkovej zmesi a miesime, kým sa nám mlieko do nej rovnomerne nesadne. Takúto zmes vylejeme na panvicu k zvyšku mlieka a opäť všetko spolu prehrejeme za stáleho miešania, kým nám zmes dostatočne nezhustne. Dávame však pozor, aby sa nám zmes nedostala do varu.

4. Hotovú zmes vylejeme na vopred pripravené cesto a necháme ju vychladnúť. Koláč vložíme do chladničky, kým nám nesadne. Servírujeme posypaný škoricou.

[Denisa Košarišťanová/feastandwest.com]

Pridaj komentár