Celkový čas: 2 hodiny
Príprava: 45 minút
Pečenie: 30 minút
Množstvo: 8 porcií
Náročnosť:*
Milktart z Južnej Afriky
Sladké tenké chrumkavé cesto
170g roztopeného masla
½ hrnčeka cukru
1 vajíčko
2 hrnčeky múky
štipka soli
¼ malej lyžičky čistej mandľovej arómy
Plnka
¼ litra mlieka
1 lyžica masla
½ hrnčeka cukru
2 vajíčka
3 lyžice kukuričného škrobu
3 lyžice múky
1 malá lyžička čistej vanilkovej arómy
štipka soli
1 lyžica mletej škorice
Postup:
Chrumkavé cesto:
1. Roztopíme maslo, do ktorého pridáme cukor a všetko spolu vyšľaháme s vajíčkom. Vo väčšej miske zmiešame múku so soľou a pridáme vyšľahané vajíčko. Cesto miesime dovtedy, kým sa dostatočne nevyformuje a necháme ho odstáť na 10 minút.
2. Cesto vyvaľkáme natenko a vložíme ho do vymastenej zapekacej koláčovej formy, tak aby sme vyplnili všetky prázdne miesta a taktiež aj boky formy. Prikryjeme ho papierom na pečenie, ktorý pripevníme malými závažiami na pečenie. Pečieme cca 15 minút pri 350 °C. Cesto necháme kompletne vychladnúť.
Plnka:
1. V tepelne odolnej miske spolu vyšľaháme vajíčka, cukor, kukuričný škrob, múku a vanilkovú arómu.
2. V stredne veľkej panvici zohrejeme mlieko s maslom na strednom ohni, aby sme ho nepriviedli do varu.
3. Pridáme štvrtinu mlieka do vyšľahanej vajíčkovej zmesi a miesime, kým sa nám mlieko do nej rovnomerne nesadne. Takúto zmes vylejeme na panvicu k zvyšku mlieka a opäť všetko spolu prehrejeme za stáleho miešania, kým nám zmes dostatočne nezhustne. Dávame však pozor, aby sa nám zmes nedostala do varu.
4. Hotovú zmes vylejeme na vopred pripravené cesto a necháme ju vychladnúť. Koláč vložíme do chladničky, kým nám nesadne. Servírujeme posypaný škoricou.
[Denisa Košarišťanová/feastandwest.com]