Bravčový rezeň, výpečky s kapustou, pečené koleno alebo pražené plátky anglickej slaniny sú pochúťkami, ktorými neodolal azda nikto z nás. Veď len nedeľňajší mäsitý obed má v slovenskej kuchyni dlhoročnú tradíciu. A jedlá z bravčového mäsa obzvlášť, nakoľko u nás ročne odchováme až 620 tisíc prasiat.

Vo svetovom merítku je bravčové mäso hneď po hydine svetovo najobľúbenejší druh mäsa. Okrem lahodného karé si vždy radi pochutnávame hlavne na chrumkavej slanine, ktorá už pred mnohými rokmi (a podľa historických záznamov aj storočiami) bola obľúbenou pochutinou našich starých a prastarých otcov, ktorým dala energiu na celodennú ťažkú prácu.

Mäso plné minerálov a proteínov

Najpočetnejšie národy sveta s postarali to, že podľa posledných štatistík sa na svete zje najviac hydiny. Bravčové mäso však až tak príliš nezaostáva, nakoľko drží hneď druhú priečku. Prečo však najviac obľubujeme hydinu? Často býva dôvodom to, že ľudia majú radi jemnú štruktúru pŕs hydiny, ktoré navyše nebývajú až tak náročné na prípravu. Mäsiari, gurmáni a ostatní gastro odborníci ale dobre vedia, že aj bravčové mäso dokáže byť podobne jemné. Oproti minulosti totiž teraz chováme viac prasiat, ktoré majú menej podkožného tuku, čím je mäso oveľa jemnejšie a vláčnejšie. Pre naše chuťové poháriky je nepochybne najobľúbenejším kúskom bravčového mäsa neodolateľná panenská sviečková, ktorá sa svojou štruktúrou vyrovná kuraciemu … a naviac je omnoho šťavnatejšia.

Bravčové mäso tiež obsahuje mnohé pre nás veľmi dôležité látky ako sú aminokyseliny a kvalitné bielkoviny, ktoré ľudské telo potrebuje k správnemu vývoju a rastu. Nezaostávajú ani minerály ako draslík, fosfor, selén, zinok a vitamíny B1, B2, a B6. Tak ako aj pri iných potravinách stavte na kvalitu, pokiaľ si chcete byť istý, že aj karé na vašom tanieri je plné dôležitých a zdraviu prospešných látok. Pri nákupe vyberajte najlepšie mäso z regionálnych chovov, ktoré za vami nemuselo cestovať dlhé kilometre a zachovalo si tak všetky potrebné vitamíny a chuť.

Hurááá na Medzinárodné bravčové dni

Zabíjačka je na Slovensku doslova sviatkom a jej tradícia bola už nie raz zachytená aj televíznou kamerou. Jaterničky, klobásky, rezne i prepožičané “vepřo, knedlo, zelo”, sú pastvou nielen pre oči. Slovenská tradičná kuchyňa sa bez bravčového jednoducho nezaobíde. V prepočte na slovenského obyvateľa vychádza, že každý za rok spotrebuje až 35 kilogramov bravčového mäsa. Dopyt dokáže Slovenská republika samostatne naplniť nanajvýš do 40 %. Zbytok sa dováža z Nemecka, Španielska a Poľska. Napriek tomu však majú medzinárodné dni bravčového mäsa svoj pôvod v Spojených štátoch amerických.

Američania majú k bravčovému vlastný hlboký vzťah. Už počas občianskej vojny totiž americkí vojaci dostávali zásoby bravčového mäsa v bareloch označených skratkou US. Často im týmto spôsobom chodilo práve bravčové mäso a keďže netušili, čo skratka znamená, začali zo žartu hovoriť, že zásoby zasiela istý strýko Sam (z angličtiny Uncle Sam). Vznikla tak ikonická postava bielovlasého panáčika v plášti, ktorá Spojené štáty americké sprevádza dodnes. V dnešnej dobe patria Američania tiež k významným konzumentom bravčového. Svoju obľúbenú pochúťku si doprajú hneď niekoľkokrát týždenne, niektorí aj denne, obzvlášť na medzinárodných bravčových dňoch. Nielen v amerických domácnostiach ľudia oslavujú Medzinárodný deň šunky (15. apríl), Medzinárodný deň trhaného bravčového mäsa (21. október) alebo Medzinárodný deň pečeného prasaťa (18. december).

Slanina v anglickom prísloví? Je to tak!

Za neodolateľnú pochúťku bolo bravčové mäso považované už v ďalekej minulosti a to nielen na Slovensku. Anglické príslovie “bring home the bacon” v doslovnom preklade znamená “prines domov slaninu” a dodnes sú ním označovaní tí, ktorí majú stabilný príjem a starajú sa o domácnosť alebo majú jednoducho úspech vo svojom podnikaní. Vznik tohto príslovia sa odhaduje už na jedenáste storočie nášho letopočtu. V malom anglickom meste Great Dunmox vtedy jeden manželský pár svojou oddanosťou zapôsobil na zástupcu cirkvi natoľko, že sa ich rozhodol obdarovať kusom slaniny. Od tej doby sa potom každý muž, ktorý prisahal, že sa celý rok so svojou manželkou ani raz nepoháda, odniesol domov túto bravčovú mäsitú pochúťku.

Medzinárodný deň šunky (15. apríl)

Medzinárodný deň trhaného bravčového mäsa (21. október)

Medzinárodný deň pečeného prasaťa (18. december)

Pridaj komentár