V novšej histórii je mak siaty považovaný za typickú slovanskú, ale i slovenskú plodinu. Mak sa stal neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka a zohráva dôležitú úlohu aj pri rôznych ľudových zvykoch ako symbol bohatstva a hojnosti. Nevieme si bez neho predstaviť napríklad Vianoce a o jeho zdravotných účinkoch sa dnes už vôbec nepochybuje. Okrem vysokého množstva bielkovín, vlákniny, tukov a vitamínu E, obsahuje aj železo, horčík a predovšetkým vápnik. Pôsobí ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu, preto som si pre vás na dnes pripravila chutné a rýchle makové lievance, ktoré efektívne naštartujú váš nový deň! Tak dobrú chuť!
Maškrtné, chutné a rýchlo hotové raňajky? Vyskúšajte makové lievance s jablkami!
Čo všetko budeme potrebovať:
1 vajíčko
2čl kokosového cukru
1 jablko
3pl pomletého maku
3 pl špaldovej hladkej múky
100 ml mlieka
kokosový olej
Aký je postup prípravy bábovky s lesným ovocím a čokoládou?
1. V miske si vymiešame vajíčko s kokosovým cukrom.
2. Pridáme mak, nastrúhanú polovicu jablka, špaldovú múku a postupne mlieko (bezlaktózové, rastlinné..).
3. Cesto poriadne premiešame. Na panvici s rozohriatym kokosovým olejom tvoríme lievance.
Dobrú chuť by Simi!