Celkový čas: 4 hodiny
Príprava: 20 minút
Odstatie: 2 – 3 hodiny
Množstvo: 8 porcií
Náročnosť:*
Kokosovo-figovo-pistáciový cheesecake
Nepečené cesto
1 hrnček makadamových orieškov
½ hrnčeka pistácií
½ hrnčeka odkôstkovaných ďatlí
1 ČL kokosového oleja
štipka soli
Plnka
1 ½ hrnčeka kešu orieškov (namočených 1 deň vopred do vody)
¼ hrnčeka kokosového oleja
½ cup kokosovej smotany
½ hrnčeka jemného tvarohu/„cream cheese“ nátierky(tip: delikátnou variantou je aj vegánska verzia, na ktorú použijeme kokosový jogurt)
¼ hrnčeka ryžového sirupu
2 PL medu
¼ ČL vanilkového prášku
pár kvapiek výťažku zo stévie
Postup:
1. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Do kuchynského robota vložíme všetky ingrediencie na „cesto“ a poriadne zmixujeme dokopy, kým nám nevznikne hustá lepivá hmota.
2. Hmotu rovnomerne rozotrieme na dno tortovej formy a uložíme do chladničky.
3. Kým nám chladne spodná vrstva cheesecake koláča, pripravíme si plnku. Všetky potrebné ingrediencie opäť vložíme do kuchynského robota a miešame, až kým nám nevznikne nadýchaná krémová plnka. Plnku potom vylejeme a rozotrieme na vychladenú spodnú vrstvu cheesecake koláča.
4. Cheesecake opäť vložíme celý do chladničky na ďalšie 2-3 hodiny.
5. Hotový cheesecake vyberieme z chladničky 20 minút pred servírovaním, aby sa tak stal prirodzene mäkším. Vrch cheesecake koláča dozdobíme čerstvo nakrájanými figami alebo iným sezónnym ovocím. Na záver, cheesecake posypeme rozdrvenými pistáciami, kokosovými plátkami a pokvapkáme agavovým sirupom alebo kokosovým nektárom.
[Denisa Košarišťanová]