Celkový čas: 1 deň 50 minút
Príprava: deň dopredu
Postup: 50 minút
Množstvo: záleží na veľkosti nakrájaných kociek
Náročnosť:*
Kesar Badam Burfi
2 hrnčeky celých mandlí
1 plechovka kondenzovaného mlieka
1 hrnček plnotučného mlieka
½ lyžice kardamónu
½ lyžice šafránových vláskov
¼ hrnčeka cukru
½ – ¾ hrnčeka ghí, prepusteného masla (tip: použiť môžete aj iný stužený tuk alebo maslo)
pár kvapiek žltého potravinového farbiva (môžete aj vynechať)
pár posekaných pistácií a mandľových lupienkov na posypanie
Postup:
1. Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme ghí alebo iným stuženým tukom či maslom.
2. Mandle namočíme do vody a necháme odstáť cez noc. Na druhý deň odstránime šupku z mandlí.
3. Zohrejeme plnotučné mlieko, ale neprivedieme ho do varu. Vlejeme ho do misky a pridáme štipku šafránu (zvyšok šafránu si necháme na záverečné posypanie). Do mlieka pridáme olúpané mandle a necháme ich nasiaknuť ďalších 30 minút. V mixéri všetko spolu rozmixujeme na pyré.
4. Pyré vylejeme na panvicu, ktorú rozohrejeme na stredne vysokú teplotu a varíme zhruba 2-3 minúty. Pridáme kondenzované mlieko, cukor a za stáleho miešania, čakáme, kým všetky prísady spolu nevytvoria jednotnú pevnejšiu zmes a cukor sa úplne nerozpustí.
5. Pridáme kardamón, žlté potravinové farbivo. Teraz pridáme do zmesi väčšiu ½ sklenenej fľaštičky ghee po malých množstvách, kým kaša nedostane lesklú farbu.
6. Zmes vylejeme do vopred pripraveného vymasteného plechu a ozdobíme ju pistáciami, mandľami a šafránovými vláskami.
7. Zmes necháme úplne vychladnúť a napokon pokrájame na malé kocky.
[Denisa Košarišťanová/ohtastensee.com]