Jablkovo kelový raw šalát s javorovým dijonským dressingom

549
Jablkovo kelový raw šalát s javorovým dijonským dressingom 2

Pred samotnou prípravou jedla by sme vám odporučili niekoľko užitočných typov, ako napr. „masírovanie“ kelu citrónovou šťavou a soľou. Táto kúra zmäkčí kel, ale čo je najdôležitejšie, že odstraňuje jeho horký okraj. Šalát vám tak vydrží aj na pár dní. V prípade, že vám ostane viac dressingu, môžete ho využiť k rôznym iným jedlám, prípadne ho zamraziť a použiť pri príprave ďalšieho šalátu. Ako alternatívu oleja v dressingu môžeme použiť kešu krém. Mimochodom vedeli ste, že kešu majú nižší obsah tuku ako väčšina iných orechov? Obsahujú množstvo antioxidantov a vlákniny. Sú dobrým zdrojom medi, fosforu, horčíka, mangánu a zinku. Je dokázané, že pomáhajú v boji proti srdcovým ochoreniam! Tak prečo by sme ich nevyužili viac ako olej?

Množstvo: 6 – 8 porcií

Jablkovo kelový raw šalát s javorovým dijonským dressingom

jablkovo_kelový_raw_mmagazin1

Ingrediencie:

1/2 šálky pekanových orechov

1/3 šálky javorového sirupu

1/2 lyžičky mletého horčicového prášku

1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

štipka himalájskej soli

 

Postup:

1. Premiešame pekanové orechy s javorovým sirupom, horčicou, korením a soľou. Spracujte orechy na teflónovej platni pri 115 °C až pokiaľ nebudú suché a chrumkavé. 5-8 hodín. Orechy nahrubo nakrájame.

2. Alternatívou môže byť spracovanie na pergamenom lemovanom plechu na pečenie. Pečieme pri 350 °C stupňoch po dobu 15-20 minút. Pri pečení premiešame raz (nie surové + 74).

Ak neplánujete spracované orechy použiť hneď, umiestnite ich do vzduchotesnej nádoby.

 

Dressing:

1 šálka kešu orechov (namočené do mäkka, vysušené a opláchnuté)

3/4 šálky vody

1/3 šálky javorového sirupu

1/4 šálky plus 1 polievková lyžica dijonskej horčice

1/4 šálky plus 1 polievková lyžica surového jablčného octu

1/2 citróna (odšťavený)

2 polievkové lyžice na kocky nakrájanej šalotky

 

Postup:

1. Umiestnite všetky suroviny s výnimkou šalotky do vysokorýchlostného mixéra a vymixujte do hladka.

2. Vmiešajte šalotku.

 

Šalát:

3 stredne zväzky kelu

1 citrón (odšťavený)

4 jablká nakrájané na centimetrové kúsky

1/2 šálky sušených brusníc

soľ

 

Postup:

1. Vložte kel do veľkej misy. Polejte citrónovou šťavou a posypte soľou. Masírujte kel citrónovou šťavou a soľou asi 4 minúty.

2. Pridajte nakrájané jablká a sušené brusnice.

3. Pridávajte dressing (na začiatok pridajte polovicu a potom pridávajte podľa vašej chuti). Dobre premiešajte.

4. Pridajte pekanové orechy a jablkovo kelový raw šalát môžete servírovať.

[rawmazing.com]

Pridaj komentár