Pred samotnou prípravou jedla by sme vám odporučili niekoľko užitočných typov, ako napr. „masírovanie“ kelu citrónovou šťavou a soľou. Táto kúra zmäkčí kel, ale čo je najdôležitejšie, že odstraňuje jeho horký okraj. Šalát vám tak vydrží aj na pár dní. V prípade, že vám ostane viac dressingu, môžete ho využiť k rôznym iným jedlám, prípadne ho zamraziť a použiť pri príprave ďalšieho šalátu. Ako alternatívu oleja v dressingu môžeme použiť kešu krém. Mimochodom vedeli ste, že kešu majú nižší obsah tuku ako väčšina iných orechov? Obsahujú množstvo antioxidantov a vlákniny. Sú dobrým zdrojom medi, fosforu, horčíka, mangánu a zinku. Je dokázané, že pomáhajú v boji proti srdcovým ochoreniam! Tak prečo by sme ich nevyužili viac ako olej?
Množstvo: 6 – 8 porcií
Jablkovo kelový raw šalát s javorovým dijonským dressingom
Ingrediencie:
1/2 šálky pekanových orechov
1/3 šálky javorového sirupu
1/2 lyžičky mletého horčicového prášku
1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
štipka himalájskej soli
Postup:
1. Premiešame pekanové orechy s javorovým sirupom, horčicou, korením a soľou. Spracujte orechy na teflónovej platni pri 115 °C až pokiaľ nebudú suché a chrumkavé. 5-8 hodín. Orechy nahrubo nakrájame.
2. Alternatívou môže byť spracovanie na pergamenom lemovanom plechu na pečenie. Pečieme pri 350 °C stupňoch po dobu 15-20 minút. Pri pečení premiešame raz (nie surové + 74).
Ak neplánujete spracované orechy použiť hneď, umiestnite ich do vzduchotesnej nádoby.
Dressing:
1 šálka kešu orechov (namočené do mäkka, vysušené a opláchnuté)
3/4 šálky vody
1/3 šálky javorového sirupu
1/4 šálky plus 1 polievková lyžica dijonskej horčice
1/4 šálky plus 1 polievková lyžica surového jablčného octu
1/2 citróna (odšťavený)
2 polievkové lyžice na kocky nakrájanej šalotky
Postup:
1. Umiestnite všetky suroviny s výnimkou šalotky do vysokorýchlostného mixéra a vymixujte do hladka.
2. Vmiešajte šalotku.
Šalát:
3 stredne zväzky kelu
1 citrón (odšťavený)
4 jablká nakrájané na centimetrové kúsky
1/2 šálky sušených brusníc
soľ
Postup:
1. Vložte kel do veľkej misy. Polejte citrónovou šťavou a posypte soľou. Masírujte kel citrónovou šťavou a soľou asi 4 minúty.
2. Pridajte nakrájané jablká a sušené brusnice.
3. Pridávajte dressing (na začiatok pridajte polovicu a potom pridávajte podľa vašej chuti). Dobre premiešajte.
4. Pridajte pekanové orechy a jablkovo kelový raw šalát môžete servírovať.
[rawmazing.com]