Celkový čas: 1 hodiny 20 minút
Príprava: 20 minút
Varenie: 1 hodina
Množstvo: 6 porcií
Náročnosť:*
India na tanieri – šťavnaté kuracie curry
1 celé kura rozporcované na 10 – 12 častí
4 malé lyžičky arašidového alebo slnečnicového oleja
4 čerstvý alebo sušený list z limetky rozštvrtený
2 poháre vody
šťava z 1 citróna
Štipľavá pasta:
15 šalotiek
4 strúčiky rozpučeného cesnaku
3 stonky citrónovej trávy (použijeme len bielu časť)
5 čerstvých červenených čili papričiek
½ lyžičky čerstvého ďumbiera
¼ lyžičky čerstvého zázvoru
¼ lyžičky čerstvej kurkumy
3 makadamové orechy
¼ lyžičky fermentovaného krevetového pretlaku
Dochutenie:
¼ lyžice soli
½ malej lyžičky štipľavého kokosového cukru
2 malé lyžičky kokosového mlieka
Postup:
1. Pridáme všetky ingrediencie na prípravu štipľavej pasty do kuchynského robota a zmixujeme ich na jemnú pastu.
2. Na panvici zohrejeme olej a pridáme zmixovanú štipľavú pastu. Smažíme zhruba pol minúty. Pridáme 2/4 limetkového listu a smažíme ďalšie 2-3 minúty, kým chute spolu dokonale neprejdú a pasta získa prenikavú arómu.
3. Pridáme kuracie kúsky, ktoré vmiešame do štipľavej pasty tak, aby v nej boli úplne pokryté. Po minúte pridáme vodu a curry privedieme do varu. Potom pridáva zostávajúce 2/4 limetkového listu a teplotu zmenšíme na stredný plameň. Priebežne curry premiešavame a pokračujeme vo varení ďalších 20 -25 minút, kým kura nie je dostatočné mäkké a šťavnaté. Ak by kura v počas varenia vyschlo, môžete pridať trochu vody.
4. Hotové curry dochutíme soľou a kokosovým mliekom. Keď sa chute dostatočne premiešajú, curry odstavíme z plameňa.
5. Servírujeme s celými limetkovými listami, šťavou z citróna a pravou indickou ryžou alebo indickým chlebom. (tip: curry môžete servírovať aj k čerstvo upečenej bagete)
[Denisa Košarišťanová/blog.seasonwithspice.com]