Príprava: 20 min
Varenie: 15 min
Celkový čas: 35 min
Množstvo: 2 porcie
Náročnosť:*
Healthy Lifestyle Breakfast
2 celé vajíčka
3 žĺtka
zväzok posekaných kelových listov
2 šálky uvarených čiernych fazuliek ochutených omáčkou Marinara (tip: použiť môžete aj obyčajný pretlak či inú paradajkovú omáčku)
kokosový alebo olivový olej
2 čerstvé paradajky pokrájané na kocky (tip: môžete pridať kmín a cesnak s olivovým olejom a vytvoriť tak chutné pesto)
štvrtina avokáda
jarná mladá cibuľka
plechovka zelených alebo červených čili papričiek (tip: použiť môžete aj čerstvé či sušené čili papričky)
3 strúčiky rozpučeného cesnaku
polovica čajovej lyžičky kmínu
štvrtina čajovej lyžičky sladkej alebo štipľavej papriky
polovica čajovej lyžičky limetkovej alebo citrónovej šťavy
zväzok posekanej petržlenovej vňate (tip: môžete použiť aj maggy)
štipľavá omáčka (použiť môžete hocijakú z vašich najobľúbenejších)
morská soľ
čierne korenie
nastrúhaný syr Cheddar
Postup:
1. Na panvici zohrejeme čierne fazuľky, ktoré dochutíme omáčkou Marinara, cesnakom, kmínom, paprikou, vňaťou, morskou soľou a korením. Všetko spolu dôkladne premiešame a necháme povariť na 10 minút.
2. Umyjeme a pokrájame kelové listy. Zohrejeme na ďalšej panvici olej, na ktorom osmažíme kelové listy do zmäknutia.
3. Umyjeme a pokrájame paradajky, očistíme cibuľku, ktorú taktiež pokrájame nadrobno. Uložíme do misky alebo plastovej dózy, kým to nebudeme neskôr potrebovať.
4. Pokrájame avokádo a ochutíme ho limetkovou či citrónovou šťavou.
5. Rozšľaháme vajíčka, ktoré ochutíme korením a soľou. a panvici olej alebo maslo a urobíme klasickú praženicu. (tip: vajíčko môžete upraviť aj ako volské oko či už „natvrdo“ alebo „namäko“)
6. Servírujeme: na tanier uložíme fazuľky prikryté listami kelu. Na vrch uložíme praženicu, paradajky a napokon avokádo. Posypeme čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom Cheddar.
[Denisa Košarišťanová/goingcavewoman.com]