Celkový čas: 3,5 hodiny
Príprava: 30 minút
Varenie: 3 hodiny
Množstvo: 6 porcií
Náročnosť:***
Hovädzie Stroganoff – Ruská invázia
Ingrediencie:
500g kyslej smotany so zníženým obsahom tuku
3 PL paradajkového pretlaku
1 ČL Worcestrovej omáčky
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1kg vykosteného steaka sirloina, nakrájaného na 5cm prúžky
1 PL masla
olivový olej
1 PL brandy
1-2 lyžice hladkej múky
štipka mletého muškátového oriešku
1 PL mletej papriky
2 šalotky, rozsekané na jemno v mixéri
1 malá cibuľa, pokrájaná nadrobno
2 strúčik cesnaku, rozpučené
kôra z 1 citróna
1 plechovka hovädzieho vývaru / pol litra domáceho hovädzieho vývaru
2 hrnčeky na plátky nakrájaných šampiňónov
basmati ryža/ jasmínová ryža/ cestoviny na servírovanie
čerstvá petržlenová vňať, pokrájaná najemno, cca pol hrnčeka (tip: petržlenovú vňať môžete zameniť za čerstvý kôpor)
múka, podľa potreby na zahustenie (tip: použiť môžete tiež solamil)
Postup:
1. Na veľkej panvici roztopíme maslo a trochu olivového oleja, kde opečieme prúžky hovädzieho mäska dohneda a uložíme na samostatný tanier.
2. V rovnakej panvici spražíme šalotky, cibuľku a cesnak. Zhruba po 2 minútach pridáme huby. Ak je to nutné, pridáme viac olivového oleja a pokračujeme v smažení. Zmes dochutíme soľou a korením, paradajkovým pretlakom a zahustíme 1-2 lyžicami múky za stáleho miešania.
3. Pridáme brandy a cca po 1 minúte pridáme aj hovädzí vývar. Zmes postupne privedieme do varu za stáleho miešania. Do variacej sa zmesi vložíme osmažené hovädzie prúžky.
4. Pridáme worcestrovú omáčku, muškátový oriešok, papriku a citrónovú kôru.
5. Zmes prikryjeme, stiahneme teplotu a varíme na miernom ohni zhruba 1,5 hodiny.
6. Zmes odkryjeme a varíme ďalšiu pol hodinu, kým mäso dostatočne nezmäkne.
7. Nakoniec pridáme odtučnenú kyslú smotanu alebo biely jogurt a všetko dobre premiešame. Dochutíme podľa chuti.
8. Servírujeme s ryžou alebo cestovinami. Na dekoráciu taniera použijeme petržlenovú vňať alebo kôpor.
[Denisa Košarišťanová/foodrepublic.com/myfamilyclub.co.uk]