Ochutnajte hovädzie Stroganoff – ruská invázia

Ochutnajte hovädzie Stroganoff - ruská invázia 2

Celkový čas: 3,5 hodiny

Príprava: 30 minút

Varenie: 3 hodiny

Množstvo: 6 porcií

Náročnosť:***

 

 

 

Hovädzie Stroganoff – Ruská invázia

Beef-Stroganoff-w_-rice-mmagazin

Ingrediencie:

500g kyslej smotany so zníženým obsahom tuku

3 PL paradajkového pretlaku

1 ČL Worcestrovej omáčky

soľ

čerstvo pomleté čierne korenie

1kg vykosteného steaka sirloina, nakrájaného na 5cm prúžky

1 PL masla

olivový olej

1 PL brandy

1-2 lyžice hladkej múky

štipka mletého muškátového oriešku

1 PL mletej papriky

2 šalotky, rozsekané na jemno v mixéri

1 malá cibuľa, pokrájaná nadrobno

2 strúčik cesnaku, rozpučené

kôra z 1 citróna

1 plechovka hovädzieho vývaru / pol litra domáceho hovädzieho vývaru

2 hrnčeky na plátky nakrájaných šampiňónov

basmati ryža/ jasmínová ryža/ cestoviny na servírovanie

čerstvá petržlenová vňať, pokrájaná najemno, cca pol hrnčeka (tip: petržlenovú vňať môžete zameniť za čerstvý kôpor)

múka, podľa potreby na zahustenie (tip: použiť môžete tiež solamil)

Postup:

1. Na veľkej panvici roztopíme maslo a trochu olivového oleja, kde opečieme prúžky hovädzieho mäska dohneda a uložíme na samostatný tanier.

2. V rovnakej panvici spražíme šalotky, cibuľku a cesnak. Zhruba po 2 minútach pridáme huby. Ak je to nutné, pridáme viac olivového oleja a pokračujeme v smažení. Zmes dochutíme soľou a korením, paradajkovým pretlakom a zahustíme 1-2 lyžicami múky za stáleho miešania.

3. Pridáme brandy a cca po 1 minúte pridáme aj hovädzí vývar. Zmes postupne privedieme do varu za stáleho miešania. Do variacej sa zmesi vložíme osmažené hovädzie prúžky.

4. Pridáme worcestrovú omáčku, muškátový oriešok, papriku a citrónovú kôru.

5. Zmes prikryjeme, stiahneme teplotu a varíme na miernom ohni zhruba 1,5 hodiny.

6. Zmes odkryjeme a varíme ďalšiu pol hodinu, kým mäso dostatočne nezmäkne.

7. Nakoniec pridáme odtučnenú kyslú smotanu alebo biely jogurt a všetko dobre premiešame. Dochutíme podľa chuti.

8. Servírujeme s ryžou alebo cestovinami. Na dekoráciu taniera použijeme petržlenovú vňať alebo kôpor.

[Denisa Košarišťanová/foodrepublic.com/myfamilyclub.co.uk]

Pridaj komentár