Pri príprave jedál a rôznych pokrmov je výber potravín strategickou voľbou. Od ich čerstvosti a kvality totiž závisí celý gurmánsky zážitok. Pre vychutnanie si čerstvých rajčín nepochádzajúcich z dovozu, je aktuálna sezóna priam ideálnou voľbou.

Čo by ste ale povedali na to, keby ste si ich mohli vychutnať na francúzsky spôsob? Projekt Zrodené v EÚ, v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom, pripravil pre nás všetkých skvelý recept, pochádzajúci z jednej z najobľúbenejších kuchýň sveta.

Čo budeme na prípravu 4 porcií rajčín plnených mletým mäsom potrebovať?

  • 4 veľké mäsité rajčiny
  • Morská soľ a čierne korenie
  • Olivový olej
  • 1 červená cibuľa nasekaná na jemno
  • 3 nasekané strúčiky cesnaku
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička tymianu
  • 50 g strúhanky
  • 100g syru Gruyére (možno použiť aj klasický kravský syr)
  • 2 lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate

Ako budeme postupovať?

  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov.
  2. Z rajčín odkrojíme hornú časť.
  3. Použijeme lyžicu, pomocou ktorej odstránime stred a semienka (v tejto časti dávajte pozor, aby ste neprepichli rajčinu).
  4. Vnútro rajčín posolíme a položíme na obrúsok, aby stratili prebytočnú vodu.
  5. Medzitým si zmiešame mleté hovädzie mäso s ½ hrnčekom strúhanky, na jemno nasekanou cibuľou, nesekanou petržlenovou vňaťou, lyžičkou tymianu, dvomi lyžicami olivového oleja, soľou a korením.
  6. Zmesou naplníme vydlabané rajčiny a navrch poukladáme nastrúhaný syr Gruvére, pokvapkáme olivovým olejom a vrátime späť vrch rajčiny.
  7. Takto plnené rajčiny poukladáme na plech na papier na pečenie a dáme do rúry.
  8. Po 40 minútach môžeme servírovať s čerstvým bielym pečivom.

Pridaj komentár