Pri príprave jedál a rôznych pokrmov je výber potravín strategickou voľbou. Od ich čerstvosti a kvality totiž závisí celý gurmánsky zážitok. Pre vychutnanie si čerstvých rajčín nepochádzajúcich z dovozu, je aktuálna sezóna priam ideálnou voľbou.

Čo by ste ale povedali na to, keby ste si ich mohli vychutnať na francúzsky spôsob? Projekt Zrodené v EÚ, v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom, pripravil pre nás všetkých skvelý recept, pochádzajúci z jednej z najobľúbenejších kuchýň sveta.

Čo budeme na prípravu 4 porcií rajčín plnených mletým mäsom potrebovať?
- 4 veľké mäsité rajčiny
- Morská soľ a čierne korenie
- Olivový olej
- 1 červená cibuľa nasekaná na jemno
- 3 nasekané strúčiky cesnaku
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžička tymianu
- 50 g strúhanky
- 100g syru Gruyére (možno použiť aj klasický kravský syr)
- 2 lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate

Ako budeme postupovať?
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov.
- Z rajčín odkrojíme hornú časť.
- Použijeme lyžicu, pomocou ktorej odstránime stred a semienka (v tejto časti dávajte pozor, aby ste neprepichli rajčinu).
- Vnútro rajčín posolíme a položíme na obrúsok, aby stratili prebytočnú vodu.
- Medzitým si zmiešame mleté hovädzie mäso s ½ hrnčekom strúhanky, na jemno nasekanou cibuľou, nesekanou petržlenovou vňaťou, lyžičkou tymianu, dvomi lyžicami olivového oleja, soľou a korením.
- Zmesou naplníme vydlabané rajčiny a navrch poukladáme nastrúhaný syr Gruvére, pokvapkáme olivovým olejom a vrátime späť vrch rajčiny.
- Takto plnené rajčiny poukladáme na plech na papier na pečenie a dáme do rúry.
- Po 40 minútach môžeme servírovať s čerstvým bielym pečivom.