Chuť hľuzoviek je naozaj skvelá a špecifická. Odborníci ju dokonca považujú za piatu chuť. Aj v tomto recepte dodávajú hľuzovky jedinečnú arómu a chuť vegánskemu syru, pažítke, figám či kokosovej slanine. Je pravdepodobné, že pri príprave receptu vám ostane prebytok niektorých ingrediencií, ktoré môžete v takomto prípade pokojne zamraziť a využiť pri iných príležitostiach.
Figa plnená vegánskym raw syrom s pažítkou, hľuzovkou a kokosovou slaninou
Vegánsky raw syr s pažítkou a hľuzovkou:
2 šálky kešu orieškov (cez noc namočené, opláchnuté a vysušené)
¼ až ½ šálky vody
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžica svetlého misa
1 malý strúčik cesnaku
1 lyžička jablčného raw octu
½ lyžičky himalájskej soli
1-2 lyžice lanýžového (hľuzovkového) oleja
5 lyžíc nasekanej pažítky
Postup:
1. Všetky ingrediencie okrem pažítky vymixujte vo vysokorýchlostnom mixéri do hladka.
2. Do vymixovanej zmesi ručne vmiešajte pažítku.
Kokosová slanina:
2 šálky, väčšieho sušeného kokosu vo vločkách (nesladený)
¼ šálky kokosovej aminokyseliny (kokosové aminos)
2 lyžice nama shoyu
2 lyžice javorového sirupu
3 čajové lyžičky tekutého dymu
¼ lyžičky údenej mletej papriky
¼ čajovej lyžičky cesnakového prášku
Postup:
1. Zmiešajte dohromady všetky ingrediencie okrem kokosu.
2. Zalejte kokos, premiešajte a nechajte máčať po dobu najmenej ½ hodiny.
3. Vysušte pri 115 °C cez noc, alebo do chrumkava.
Dezert:
8 čerstvých fíg (rozpolených)
vegánsky raw syr s pažítkou a hľuzovkou (recept vyššie)
kokosová slanina (recept vyššie)
pažítka navyše (pre dekoráciu)
Postup:
1. Vyškrabte dužinu z fíg a umiestnite ju bokom.
2. Figy naplňte syrom.
3. Na vrch umiestnite vrstvu vyškrabanej dužiny z fíg, kokosovú slaninu a pažítku.