Celkový čas: 1,5 hod
Príprava: 20 min
Pečenie: 15 min
Množstvo: 14-16 empanadas
Náročnosť: *
Fruity – Yummy – Creamy
2,5 šálky múky na všetky účely (cca 300g)
2 polievkové lyžice cukru
štipku soli
0,5 šálky pokrájaného masla (cca 113g) cup (113 grams) diced cold butter
1 žĺtko
vychladená voda cca 0,25 šálky
cca 1,25 šálky Sargento ricotta syru (tip:syr je možné zameniť za mascarpone syr či philadelphiu)
14-16 černíc alebo malín (tip: výborná kombinácia empanadas je aj s čučoriedkami či jahodami)
cca 2 polievkové lyžice mlieka (na potretie ešte neupečených empanadas)
práškový cukor na posypanie (môže sa aj vynechať)
Postup:
1. Do kuchynského mixéra dáme múku, soľ, cukor a maslo. Všetko spolu poriadne miešame, kým nám nevznikne jemná zmes podobná strúhanke. Pridáme žĺtok a opäť premiešame. Naostatok pridáme dostatočné množstvo vody na vytvorenie hladkého cesta.
2. Cesto vyvaľkáme a prikryjeme fóliou. Na 30 minút ho vložíme do chladničky, aby nám stihlo trochu odstáť.
3. Kým sa cesto chladí, predhrejeme rúru na 200 °C. Na pekáč uložíme papier na pečenie.
4. Keď je takto všetko pripravené, vyberieme vychladené cesto z chladničky, ktoré jemne povrchu pomúčime a s formičkami na cookies alebo inými kolieskovými formičkami vytvarujeme do požadovaného tvaru.
5. Vyformované cesto do malých koliesok uložíme na papier na pečenie.
6. Kolieska vyplníme lyžicou ricotta syru a černicami na jednej polovici. Druhou polovicou uzavrieme empanadas na pekné mesiačiky, ktoré ešte vyzdobíme na okrajoch vidličkou.
7. Pripravené empanadas na pečenie potrieme mliekom a vložíme do predhriatej rúry na 13-15 min, kým nedostanú krásnu zlatú farbu.
8. Hotové empanadas necháme vychladnúť. Pred servírovaním ich povrchu poprášime cukrom. Dobrú chuť k tomuto španielskemu nebíčku v papuľke.
[Denisa Košarišťanová/roxanashomebaking.com]