Celkový čas: 1,5 hodiny + čas na odstátie v chladničke
Pečenie: 20-25 minút
Množstvo: cca 25 koláčikov
Náročnosť:**
Dan Tat koláčiky
Ingrediencie na prvé, vodnaté cesto:
300g hladkej špaldovej múky
112g masla
38g trstinového cukru
150ml vody
kôra z 1 citróna
Ingrediencie na druhé, olejové cesto:
300g hladkej špaldovej múky
170g masla
300g margarínu
Ingrediencie na plnku:
6 veľkých vajec
150g práškového cukru
300ml vody
150ml mlieka (tip: veľmi zdravou a chutnou variantou je i mandľové či kokosové mieko)
2 ČL vanilkovej esencie
2 vrchovaté ČL zlatého klasu / vanilkového pudingového prášku
Postup:
1. V ručnom mixéri dobre premiešame všetky ingrediencie na prvé cesto, kým nevznikne lepkavá, ale dostatočne pevná hmota na formovanie.
2. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke na 3-4 hodiny.
3. Ten istý proces zopakujeme so surovinami na druhé cesto.
4. Keď sú cestá dostatočne stuhnuté, vyberieme ich z chladničky a necháme pár minút otepliť pri izbovej teplote, čím predídeme trhaniu cesta. Olejové cesto uložíme na vodnaté cesto a prehneme na tri vrstvy (prehneme jednu aj druhú stranu tak, aby nám vznikol oválny tvar). Následne ho pomúčime a vyvaľkáme.
5. Cesto opäť prehneme na 3 vrstvy a rozvaľkáme. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát, aby cesto získalo svoju pružnosť a aby sa obe cestá dokonale spojili v jedno. Nakoniec cesto rozvaľkáme na 3-4mm v hrúbke. Cesto opäť vložíme do chladničky na minimálne 6 hodín alebo na celú noc.
6. Cesto si rozdelíme na dve polovice, aby sa nám lepšie pracovalo. Z cesta povykrajujeme kvetinkové kolieska, ktoré uložíme do alumíniových formičiek na koláčiky. Cesto pevne popritískame na všetky strany formičky a uložíme ich do chladničky, kým si neurobíme plnku.
7. Na prípravu plnky si vyšľaháme vajíčka. Pridáme cukor, zlatý klas, vanilkovú esenciu, vodu a mlieko. Všetko spolu vyšľaháme na jemnú náplň do koláčikov, ktorú necháme chvíľu odstáť, kým z nej nezmiznú všetky vzduchové bublinky.
8. Formičky s cestom naplníme zhruba na 80%.
9. Rúru si predhrejeme na 240°C a vložíme do nej koláčiky na 8 minút.
10. Po 8 minútach znížime teplotu na 110°C a koláčiky pečieme ďalších 15-20 minút. Rúru vypneme a koláčiky necháme v nej dôjsť 1-2 minúty.
11. Dan Tat koláčiky servírujeme ku čaju alebo káve.
[Denisa Košarišťanová/dessertfirstgirl.com/popandwok.com]