Dan Tat koláčiky s citrónovou kôrou

166
Dan Tat koláčiky s citrónovou kôrou 2

Celkový čas: 1,5 hodiny + čas na odstátie v chladničke

Pečenie: 20-25 minút

Množstvo: cca 25 koláčikov

Náročnosť:**

 

 

Dan Tat koláčiky

mmagazin1

Ingrediencie na prvé, vodnaté cesto:

300g hladkej špaldovej múky

112g masla

38g trstinového cukru

150ml vody

kôra z 1 citróna

Ingrediencie na druhé, olejové cesto:

300g hladkej špaldovej múky

170g masla

300g margarínu

Ingrediencie na plnku:

6 veľkých vajec

150g práškového cukru

300ml vody

150ml mlieka (tip: veľmi zdravou a chutnou variantou je i mandľové či kokosové mieko)

2 ČL vanilkovej esencie

2 vrchovaté ČL zlatého klasu / vanilkového pudingového prášku

Postup:

1. V ručnom mixéri dobre premiešame všetky ingrediencie na prvé cesto, kým nevznikne lepkavá, ale dostatočne pevná hmota na formovanie.

2. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke na 3-4 hodiny.

3. Ten istý proces zopakujeme so surovinami na druhé cesto.

4. Keď sú cestá dostatočne stuhnuté, vyberieme ich z chladničky a necháme pár minút otepliť pri izbovej teplote, čím predídeme trhaniu cesta. Olejové cesto uložíme na vodnaté cesto a prehneme na tri vrstvy (prehneme jednu aj druhú stranu tak, aby nám vznikol oválny tvar). Následne ho pomúčime a vyvaľkáme.

5. Cesto opäť prehneme na 3 vrstvy a rozvaľkáme. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát, aby cesto získalo svoju pružnosť a aby sa obe cestá dokonale spojili v jedno. Nakoniec cesto rozvaľkáme na 3-4mm v hrúbke. Cesto opäť vložíme do chladničky na minimálne 6 hodín alebo na celú noc.

6. Cesto si rozdelíme na dve polovice, aby sa nám lepšie pracovalo. Z cesta povykrajujeme kvetinkové kolieska, ktoré uložíme do alumíniových formičiek na koláčiky. Cesto pevne popritískame na všetky strany formičky a uložíme ich do chladničky, kým si neurobíme plnku.

7. Na prípravu plnky si vyšľaháme vajíčka. Pridáme cukor, zlatý klas, vanilkovú esenciu, vodu a mlieko. Všetko spolu vyšľaháme na jemnú náplň do koláčikov, ktorú necháme chvíľu odstáť, kým z nej nezmiznú všetky vzduchové bublinky.

8. Formičky s cestom naplníme zhruba na 80%.

9. Rúru si predhrejeme na 240°C a vložíme do nej koláčiky na 8 minút.

10. Po 8 minútach znížime teplotu na 110°C a koláčiky pečieme ďalších 15-20 minút. Rúru vypneme a koláčiky necháme v nej dôjsť 1-2 minúty.

11. Dan Tat koláčiky servírujeme ku čaju alebo káve.

[Denisa Košarišťanová/dessertfirstgirl.com/popandwok.com]

Pridaj komentár