Nech pripravujete akýkoľvek recept alebo pochutinu, výber kvalitných surovín je alfou a omegou dokonalého výtvoru. Pri výbere potravín sa preto zamerajte na ich pôvod. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti totiž významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.

To sa týka aj čerstvej papriky a kvalitného mäsa, ktoré budeme pri príprave dnešného receptu potrebovať. Ten, v spolupráci s projektom Zrodené v EÚ, upravil do konečnej podoby skvelý kuchár Peter Cvan.
Čo budeme na prípravu 4 porcií Maďarského perkeltu s tarhoňou potrebovať?
- 4 lyžice masti
- 750 g nadrobno nakrájanej cibule
- 1 kg bravčového bôčika nakrájaného na kocky
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 2 zelené čerstvé papriky nakrájané na slížiky
- 4 rajčiny nakrájané na kocky
- 1 – 2 sušené chilli papričky
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- 1 balenie tarhone (môžeme použiť aj bulgur)
Ako budeme postupovať?
- Mäso opláchneme, prípadne zbavíme kože. Usušíme a nakrájame na kocky.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame.
- V hrnci rozpustíme asi dve lyžice bravčovej masti a pri nízkej teplote a za stáleho miešania osmažíme cibuľu.
- Pridáme mäso a zvoľna orestujeme.
- Keď sú kúsky mäsa „zatiahnuté“, pridáme kopcovú lyžicu sladkej mletej papriky a zamiešame. Kvalitná maďarská lahôdková paprika sa vyznačuje plnou, skutočne paprikovou chuťou. Môžeme pridať aj ½ lyžičky maďarskej pálivej.
- Paprikové lúsky zbavíme jadier, opláchneme a nakrájame na menšie prúžky.
- Pridáme ošúpané rajčiny, ktoré sme vopred nasekali na kúsky.
- Zeleninu pridáme k mäsu.
- Pridáme asi dve lyžičky soli, chvíľu miešame a to stále pri miernej teplote. Potom prikryjeme pokrievkou.
- Po uplynutí 5 minút odokryjeme. Keď je zelenina čerstvá, šťava siaha tak do polovice celkovej vrstvy pokrmu. Tak by to malo byť. V prípade potreby pridáme malé množstvo vývaru alebo bieleho vína.
- Potom pomaly dusíme pod pokrievkou. Teplotu nezvyšujeme.
- V medzičase si v ďalšom hrnci privedieme k varu vodu, ktorú osolíme a vložíme do nej tarhoňu. Potom čo nám vypláva na hladinu, pozbierame ju cedníkom a prepláchneme vodou.
- Keď je mäso mäkké, odkryjeme pokrm, zvýšime teplotu a vyvarením zredukujeme do zahustenej konzistencie. Perkelt sa na tanieri nerozteká a vďaka tomu nemusíme pridávať žiadnu múku. Recept je tak bezlepkový.
- Na konci ochutnáme, prípadne priostríme pálivou paprikou.