Potravinové alergie sú fenoménom dnešnej doby a čoraz viac ľudí sa stravuje bez lepku a laktózy. Nie je zriedkavé ani to, že niekto si ani jednu z týchto 2 ingrediencií nemôže dovoliť. Kedysi nebolo úplne jednoduché si prispôsobiť jedálniček týmto požiadavkám. Potraviny bez týchto prísad boli dostupné len v špecifických obchodoch, navyše pohybovali sa v cenovej rovine, ktorú si nemohol každý dovoliť. Dnes to vyzerá, našťastie, úplne inak a aj preto vám dávame do pozornosti náš dnešný recept, ktorým si môžete spríjemniť vaše vianočné maškrtenie.

Čo budeme na bezlepkové a bezlaktózové gaštanové sušienky bez cukru potrebovať?

  • 20 dkg gaštanového pyré (skontrolujte, či určite neobsahuje laktózu)
  • 3 polievkové lyžice erytritolu
  • 70 g rozpusteného kokosového tuku
  • štipku soli
  • 1 lyžicu hnedej ryžovej múky
  • 150 g mletých bezlepkových ovsených vločiek
  • 1 lyžičku mletých chia semiačok
  • nastrúhanú kôra z polovice 1 pomaranča
  • rum alebo rumovú aróma podľa chuti

Ako budeme postupovať?

  1. Všetky ingrediencie zmiešame v miske. Hmotu dôkladne vymiesime.
  2. Necháme odležať a zatiaľ vyhrejeme rúru na 170 – 180 °C.
  3. Keď je rúra vyhriata, začneme tvarovať malé kolieska. Nie je to náročné – môžeme to robiť ručne, ale pre „sviatočný efekt“ neváhajte použiť vykrajovačky. Zaujímavé a kvalitné si viete zakúpiť na Cookito.sk, navyše za veľmi dostupné ceny. Mimochodom, na tejto internetovej stránke nájdete aj nevšedné a špecifické cukrárske potreby, aké by ste inde len zbytočne hľadali.
  4. Vyformované, zatiaľ surové sušienky, umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Pečieme asi 10 – 12 minút. Cesto najprv zmäkne, po chvíli však začne tuhnúť.
  6. Úplne vychladnuté sušienky môžeme ozdobiť čokoládovou polevou. Pri dekorovaní sa kreativite medze nekladú.

FOTO: freepik.com

Pridaj komentár