Potravinové alergie sú fenoménom dnešnej doby a čoraz viac ľudí sa stravuje bez lepku a laktózy. Nie je zriedkavé ani to, že niekto si ani jednu z týchto 2 ingrediencií nemôže dovoliť. Kedysi nebolo úplne jednoduché si prispôsobiť jedálniček týmto požiadavkám. Potraviny bez týchto prísad boli dostupné len v špecifických obchodoch, navyše pohybovali sa v cenovej rovine, ktorú si nemohol každý dovoliť. Dnes to vyzerá, našťastie, úplne inak a aj preto vám dávame do pozornosti náš dnešný recept, ktorým si môžete spríjemniť vaše vianočné maškrtenie.

Čo budeme na bezlepkové a bezlaktózové gaštanové sušienky bez cukru potrebovať?
- 20 dkg gaštanového pyré (skontrolujte, či určite neobsahuje laktózu)
- 3 polievkové lyžice erytritolu
- 70 g rozpusteného kokosového tuku
- štipku soli
- 1 lyžicu hnedej ryžovej múky
- 150 g mletých bezlepkových ovsených vločiek
- 1 lyžičku mletých chia semiačok
- nastrúhanú kôra z polovice 1 pomaranča
- rum alebo rumovú aróma podľa chuti

Ako budeme postupovať?
- Všetky ingrediencie zmiešame v miske. Hmotu dôkladne vymiesime.
- Necháme odležať a zatiaľ vyhrejeme rúru na 170 – 180 °C.
- Keď je rúra vyhriata, začneme tvarovať malé kolieska. Nie je to náročné – môžeme to robiť ručne, ale pre „sviatočný efekt“ neváhajte použiť vykrajovačky. Zaujímavé a kvalitné si viete zakúpiť na Cookito.sk, navyše za veľmi dostupné ceny. Mimochodom, na tejto internetovej stránke nájdete aj nevšedné a špecifické cukrárske potreby, aké by ste inde len zbytočne hľadali.
- Vyformované, zatiaľ surové sušienky, umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme asi 10 – 12 minút. Cesto najprv zmäkne, po chvíli však začne tuhnúť.
- Úplne vychladnuté sušienky môžeme ozdobiť čokoládovou polevou. Pri dekorovaní sa kreativite medze nekladú.
FOTO: freepik.com