Náročnosť: stredne náročná príprava
Čas prípravy: približne 80 minút

Čo budeme na 12 porcií potrebovať?
Na cesto:
- 6 ks bielkov
- štipku soli
- 180 g kryštálového cukru
- 6 ks žĺtkov
- 6 PL oleja
- 4 balíčky Zlatého klasu bezgluténového Dr. Oetker
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- ½ KL Finesse strúhanej citrónovej kôry Dr. Oetker
Na krém:
- 100 g bielej čokolády
- 250 g šľahačkovej smotany (33 %)
- 1 bal. Smeta-fixu Dr. Oetker
- 1 bal. Vanilkového cukru Dr. Oetker
- 250 g mascarpone
- 150 g kyslej smotany
- 3 PL práškového cukru
Na rozvar:
- 300 g malín (môžu byť aj mrazené)
- 1 – 2 PL vody
- 2 PL kryštálového cukru
- ½ KL Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
Na ozdobenie:
- 125 g čerstvých malín
- čerstvú mätu
Ešte potrebujeme:
- tortovú formu Ø 26 cm
- papier na pečenie
- elektrický ručný šľahač
Ako budeme postupovať?
- Na rozvar z malín v menšom hrnci zahrejeme maliny s vodou, kryštálovým cukrom a vanilkovou arómou.
- Za občasného miešania varíme, kým sa nám maliny nerozvaria (prípadne ich roztlačíme vidličkou).
- Vo väčšej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli.
- Keď je sneh polotuhý, po lyžiciach na najvyšších otáčkach zašľahávame cukor, až kým sa nezačnú tvoriť na metličkách špičky a sneh nebude dostatočne tuhý.
- Do zmesi pridáme 1 žĺtok a zašľaháme na nízkych otáčkach.
- Pridáme 1 PL oleja a opäť zašľaháme.
- Postup opakujeme, kým neminieme všetky žĺtky a olej.
- Zlatý klas zmiešame s kypriacim práškom.
- Suchú zmes opatrne pridávame do vyšľahanej zmesi a stierkou alebo vareškou cesto premiešame tak, aby sa bielková zmes čo najmenej porušila.
- Na záver pridáme citrónovú kôru.
- Rúru vyhrejeme na 160 °C (odporúčame spodný a horný ohrev, nie teplovzduch).
- Rošt v rúre umiestnime tak, aby bola tortová forma pri pečení v strede rúry.
- Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie tak, že na spodnú časť tortovej formy položíme papier na pečenie, obruč zatvoríme a prebytočný papier po stranách odstrihneme.
- Boky tortovej formy vymastíme.
- Cesto vylejeme do tortovej formy, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C
Čas pečenia: asi 40 minút
- Cesto vyberieme z rúry a necháme 5 min. odstáť na mriežke.
- Potom ostrým nožom oddelíme korpus od bočných strán formy a necháme chladnúť aspoň 1 hodinu.
- Na krém rozpustíme bielu čokoládu vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Mascarpone v inej miske premiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kyslú smotanu, bielu čokoládu a krém dôkladne premiešame.
- Podľa chuti dosladíme práškovým cukrom.
- Šľahačkovú smotanu so Smeta-fixom vyšľaháme do peny.
- Šľahačku po častiach opatrne stierkou zamiešame do krému a odložíme do chladničky na 30 minút chladnúť.
- Korpus pozdĺžne rozrežeme na dve časti.
- Ak sa v strede korpus vydul, vrchnú časť zrežeme do roviny.
- Spodný diel potrieme polovicou rozvaru, na ktorý nanesieme tretinu krému takmer po okraj.
- Na krém rozložíme niekoľko čerstvých malín a zarovnáme krémom.
- Druhý korpus potrieme na reznej strane rozvarom, priložíme na krém a zľahka pritlačíme.
- Povrch torty potrieme zvyškom rozvaru.
- Zvyšným krémom potrieme vrch a boky torty a uhladíme.
- Ozdobíme malinami a hoblinkami bielej čokolády a odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
TIP: Ak chceme rozvar bez zrniečok, prepasírujeme ho cez sitko.
TIP: Ak si chceme byť istí, že je korpus správne upečený, zapichneme doň špajdľu. Ak je po vytiahnutí špajdľa čistá (bez cesta), korpus je správne upečený.
TIP: Ak cesto počas pečenia zhora príliš hnedne, prikryjeme formu papierom na pečenie.