Cesnak medvedí je doslova zázrak. Nielen, že obsahuje množstvo vitamínu C, ale zároveň pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a má silné protiplesňové účinky. Radí sa k účinným antioxidantom. Čistí telo a pečeň, ničí parazity, zlepšuje činnosť dýchacieho ústrojenstva a pomáha pri reume. Slnečnicové semienka majú upokojujúce a antistresové účinky. Špenát obsahuje vitamíny A, B, C, E, K a množstvo minerálnych látok. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení. Medvediemu cesnaku sa darí najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy.

Obvykle začína rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už začiatkom marca. Nájsť medvedí cesnak v lese nie je vôbec zložité, väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy pripomínajúce zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa rozlieva celým lesom. Pri zbere cesnaku si treba dať pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou.

Všetky tieto prospešné látky môžete telu dopriať pomocou tohto super jednoduchého receptu. Pripravili sme pre vás naše fusilli s pestom zo špenátu, medvedieho cesnaku a slnečnicových semienok. Tieto úžasné cestoviny obsahujú až 60 % bielkovín, preto sú vhodné aj počas proteínovej diéty, ale aj ako doplnok bežnej zdravej stravy pre ľahšie udržanie váhy.

Čo budeme na prípravu potrebovať?
- 30 g čerstvého medvedieho cesnaku,
- 15 g čerstvých lístkov bazalky,
- 20 g baby špenátu,
- 2 lyžice panenského olivového oleja,
- 20 g strúhaného parmezánu,
- 1 lyžicu slnečnicových semienok,
- trošku soli,
- Prodietix fusilli.

Ako budeme postupovať?
- Najskôr si podľa návodu na obale pripravte cestoviny fusilli.
- Obsah vrecúška vysypte do 1 litra vriacej osolenej vody.
- Varte 20 minút, kým cestoviny zmäknú, potom zbytočnú vodu zlejte.
- Všetky ostatné ingrediencie rozmixujte tyčovým mixérom.
- Dávajte pozor pri prilievaní oleja – ten dávkujte do mixéra postupne.
- Na jednu porciu by mali stačiť dve až tri lyžice pesta.
- Rozmixovanou zmesou polejte cestoviny a dozdobte semienkami a hoblinkami parmezánu.
Dobrú chuť!