Miestne a čerstvé potraviny dokážu pri príprave chutných jedál hotové čary. Potvrdiť to môžu všetci, pre ktorých znamená čas strávený v kuchyni nielen pôžitok z jedinečných chutí, ale i a radosť z prípravy kvalitných pokrmov. I preto vám s projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom, prinášame možnosť uvariť si jedinečnú špecialitu, ktorá má svoje pevné miesto v tradičnej kuchyni Malty.

Čo budeme na prípravu 2 porcií Pražmy s kapunati potrebovať?

  • 1 väčšiu pražmu kráľovskú
  • 1 citrón
  • rozmarín
  • tymian
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné baklažány
  • 1 stopkový zeler
  • 2 cibule
  • 1 plechovka lúpaných rajčín
  • ½ hrnčeka olív
  • kapary – čajová lyžička
  • biely vínny ocot
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • zväzok bazalky
  • soľ a korenie

Ako budeme postupovať?

  1. Čerstvú rybu opláchneme, vyčistíme brušnú dutinu a zbavíme žiabrí.
  2. Skontrolujme, prípadne dočistíme šupiny.
  3. Ryby si prerežeme až k chrbtu, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku.
  4. Do brucha vložíme plátky citrónu, čerstvý tymian a dva strúčiky cesnaku.
  5. Rybu pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov.
  6. Pečieme po dobu 18 minút.

Vo voľnom čase si pripravíme tradičnú maltskú zeleninovú prílohu kapunati. Bez čoho sa určite nezaobídeme?

  • 2 stredné baklažány
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 2 cibule
  • plechovka lúpaných rajčín
  • ½ hrnčeka zelených olív
  • kapary – polievková lyžica
  • 4 lyžice bieleho vína
  • 1 lyžica octu
  • lyžica hnedého cukru
  • čerstvá bazalka

Ako budeme postupovať?

  1. Baklažán nakrájame na menšie kocky, dáme do cedidla, osolíme a necháme odkvapkať.
  2. Opláchneme ho a osušíme papierovou utierkou.
  3. Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme baklažán a opečieme ho do zlatova – cca 8 minút.
  4. Vyberieme ho z panvice, pokiaľ je to potrebné pridáme olej a vložíme cibuľu pokrájanú na kocky a jemne pokrájaný očistený stopkový zeler. Opekáme cca 7 – 8 minút.
  5. Do hlbšej panvice dáme pokrájané, olúpané rajčiny, vínny ocot a cukor.
  6. Dôkladne premiešame, pridáme opečený zeler, osolíme, priklopíme a dusíme na miernom ohni 15 minút, starostlivo miešame a ak je treba, prilejeme máličko vody, aby sa zmes nepripaľovala.
  7. Pred koncom vmiešame olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
  8. Hotovú kapunati podávame pri izbovej teplote a pred podávaním posypeme ľahko opraženými píniovými orieškami.

Pridaj komentár