Miestne a čerstvé potraviny dokážu pri príprave chutných jedál hotové čary. Potvrdiť to môžu všetci, pre ktorých znamená čas strávený v kuchyni nielen pôžitok z jedinečných chutí, ale i a radosť z prípravy kvalitných pokrmov. I preto vám s projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom, prinášame možnosť uvariť si jedinečnú špecialitu, ktorá má svoje pevné miesto v tradičnej kuchyni Malty.

Čo budeme na prípravu 2 porcií Pražmy s kapunati potrebovať?
- 1 väčšiu pražmu kráľovskú
- 1 citrón
- rozmarín
- tymian
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 stredné baklažány
- 1 stopkový zeler
- 2 cibule
- 1 plechovka lúpaných rajčín
- ½ hrnčeka olív
- kapary – čajová lyžička
- biely vínny ocot
- 2 lyžice trstinového cukru
- zväzok bazalky
- soľ a korenie
Ako budeme postupovať?
- Čerstvú rybu opláchneme, vyčistíme brušnú dutinu a zbavíme žiabrí.
- Skontrolujme, prípadne dočistíme šupiny.
- Ryby si prerežeme až k chrbtu, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku.
- Do brucha vložíme plátky citrónu, čerstvý tymian a dva strúčiky cesnaku.
- Rybu pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov.
- Pečieme po dobu 18 minút.
Vo voľnom čase si pripravíme tradičnú maltskú zeleninovú prílohu kapunati. Bez čoho sa určite nezaobídeme?
- 2 stredné baklažány
- 2 stonky stonkového zeleru
- 2 cibule
- plechovka lúpaných rajčín
- ½ hrnčeka zelených olív
- kapary – polievková lyžica
- 4 lyžice bieleho vína
- 1 lyžica octu
- lyžica hnedého cukru
- čerstvá bazalka
Ako budeme postupovať?
- Baklažán nakrájame na menšie kocky, dáme do cedidla, osolíme a necháme odkvapkať.
- Opláchneme ho a osušíme papierovou utierkou.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme baklažán a opečieme ho do zlatova – cca 8 minút.
- Vyberieme ho z panvice, pokiaľ je to potrebné pridáme olej a vložíme cibuľu pokrájanú na kocky a jemne pokrájaný očistený stopkový zeler. Opekáme cca 7 – 8 minút.
- Do hlbšej panvice dáme pokrájané, olúpané rajčiny, vínny ocot a cukor.
- Dôkladne premiešame, pridáme opečený zeler, osolíme, priklopíme a dusíme na miernom ohni 15 minút, starostlivo miešame a ak je treba, prilejeme máličko vody, aby sa zmes nepripaľovala.
- Pred koncom vmiešame olivy, kapary a natrhané lístky bazalky.
- Hotovú kapunati podávame pri izbovej teplote a pred podávaním posypeme ľahko opraženými píniovými orieškami.